ارتباط فقر با پیری زودرس مغز
ارتباط فقر با پیری زودرس مغز
در این مطالعه که نتایج آن در مجله JNeurosci منتشر شده، پس از در نظر گرفتن عوامل مهمی چون سن، جنسیت و شرایط سلامتی، مشخص شد افرادی که از خانوادههای کمدرآمدتر بودند، در اسکنهای امآرآی، علائم پیری زودرس ماده سفید مغز و همچنین نمرات پایینتری در آزمونهای شناختی را از خود نشان میدادند.
ماده سفید مغز که برای انتقال پیامها و سیگنالهای عصبی حیاتی است، طبیعتاً با افزایش سن تحلیل میرود. اما یافتههای این پژوهش حاکی از آن است که زندگی در فقر و مواجهه با محرومیتهای اجتماعی-اقتصادی مزمن، میتواند این روند را سرعت بخشیده و به پیری زودرس مغز دامن بزند.
محققان در بررسیهای دقیقتر متوجه شدند که عواملی چون تراکم شاخههای نورونها و میزان میلیندار بودن این شاخهها، با سرعت تحلیل ماده سفید در ارتباط است. جالب آنکه برخلاف انتظار، افراد ثروتمندتر حتی با وجود میلیندار بودن کمتر شاخههای نورونی، باز هم عملکرد شناختی بهتری از خود نشان میدادند که نشان از نقش محافظتی درآمد بالاتر در برابر زوال عقل دارد.
گرچه برای درک کامل مکانیزمهای زیربنایی این پدیده، به تحقیقات بیشتری نیاز است، اما یافتههای این مطالعه شواهد جدیدی را درباره تاثیرات منفی فقر بر سلامت مغز و شناخت افراد ارائه میدهد.
مجله خبری gsxr