نقش تغذیه در نجات زمین: جلوگیری از ۴۰ هزار مرگ روزانه با یک رژیم غذایی ایدهآل
نقش تغذیه در نجات زمین: جلوگیری از ۴۰ هزار مرگ روزانه با یک رژیم غذایی ایدهآل
به گزارش gsxr، بر اساس گزارش این کمیسیون تخصصی، اتخاذ «رژیم غذایی سلامت سیارهای» (Planetary Health Diet) میتواند از یازده میلیون مرگ زودرس در سال (معادل بیش از چهلهزار مورد در روز) جلوگیری کند، شکافهای اجتماعی و نابرابریها را کاهش دهد و همزمان، میزان انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سیستمهای تولید مواد غذایی کنونی را تا نصف کاهش دهد.
پایگاه علمی «فوتورا ساینس» در تحلیل این وضعیت هشدار داده است: «اینک یک واقعیت بهخوبی مستند شده است: با وجود تولید کالری کافی در جهان، هنوز یکسوم از جمعیت کره زمین با گرسنگی دستوپنجه نرم میکنند. در مقابل، روند چاقی و اضافهوزن بهمدت چهار دهه بیوقفه افزایش یافته و در حال حاضر بیش از چهل درصد از بزرگسالان را درگیر کرده است.»
این گزارش میافزاید: «فراتر از این ارقام نگرانکننده، ما با پیامدهای تغییرات اقلیمی، کاهش شدید تنوع زیستی، شیوع بیماریهای مزمن و تشدید نابرابریها روبرو هستیم که سیستمهای تولید، فرآوری و توزیع مواد غذایی سهمی عمده در آن دارند.»
در پاسخ به این پرسش حیاتی که «برای تأمین غذای سالم برای جمعیت ده میلیارد نفری زمین در سال ۲۰۵۰ میلادی، در حالی که منابع سیاره نیز حفظ شوند، چه تحولات بنیادینی باید صورت گیرد؟» تیمی متشکل از هفتاد متخصص برجسته بینالمللی از رشتههای گوناگون شامل تغذیه، آبوهوا، اقتصاد، سلامت، علوم اجتماعی و کشاورزی از بیش از سیوپنج کشور جهان، از سال ۲۰۱۶ میلادی بر روی این مسئله پیچیده مطالعه کردهاند.
این کمیسیون که با نام «EAT-Lancet» فعالیت میکند، چشمانداز خود را «ایجاد یک سیستم غذایی جهانی عادلانه و پایدار برای حفظ سلامت انسانها و کره زمین، بدون حذف هیچکس» تعریف کرده است.
این کمیته در نهایت، در تاریخ ۱۶ ژانویه ۲۰۱۹ اولین یافتههای خود را در مجله معتبر «لَنست» منتشر کرد. این مقاله اکنون به یکی از پراستنادترین مطالعات علمی در جهان تبدیل شده است. متخصصان در این پژوهش، «رژیم غذایی سلامت سیارهای» را معرفی کردند؛ الگویی غذایی که بهگونهای طراحی شده تا همزمان سالم، قابل انعطاف و سازگار با فرهنگهای مختلف و از نظر بومشناختی پایدار باشد.
این الگوی غذایی انعطافپذیر، اساس خود را بر مصرف غذاهای گیاهی (شامل سبزیجات، میوهها، غلات کامل، حبوبات، مغزها و روغنهای غیراشباع) قرار داده است. در این رژیم، مقادیر متعادلی از ماهی و آبزیان، گوشت مرغ (حداکثر دو وعده در هفته)، لبنیات و تخممرغ گنجانده شده و مصرف گوشت قرمز (حداکثر یک وعده در هفته برای گوشت گاو یا گوسفند) و همچنین مواد غذایی مانند گوشتهای فرآوریشده، محصولات فوقالعاده فرآوریشده، قندهای افزوده، غلات تصفیهشده و سبزیجات نشاستهای به حداقل رسیده است.