نوشیدن روزانه قهوه چه تاثیری بر بدن دارد؟

نوشیدن روزانه قهوه چه تاثیری بر بدن دارد؟
پریونشون در گزارشی با استناد به گفتههای دکتر دیوید پرلموتر، متخصص مغز و اعصاب و عضو کالج تغذیه آمریکا، و میشل روتنستین، کارشناس تغذیه قلب و عروق، به این موضوع پرداخته است.
نتیجه مطالعه چه بود؟
پژوهشگران عادات قهوهنوشی بیش از ۴۶ هزار بزرگسال آمریکایی را که خودشان گزارش داده بودند، به مدت تقریبا یک دهه پیگیری کردند. منظور از عادت قهوهنوشی این است که شرکتکنندگان توضیح دادند قهوهشان را چگونه مینوشند: معمولی یا بدون کافئین، با شکر و شیر یا بدون آن و اگر با شیر و شکر، چه مقدار از هر کدام.
این اطلاعات با دادههای «شاخص ملی مرگومیر» (National Death Index) در آمریکا مقایسه شد تا مشخص شود مصرف قهوه چگونه میتواند بر مرگومیر ناشی از هر علتی، از جمله سرطان و بیماریهای قلبی، تاثیر گذاشته باشد.
پس از بررسی دادهها، پژوهشگران دریافتند که نوشیدن یک تا سه فنجان قهوه در روز با کاهش خطر مرگ همراه است، «بهویژه زمانی که قهوه سیاه باشد یا میزان شکر و چربی اشباع افزودهشده به آن بسیار کم باشد».
به گفته دکتر پرلموتر، آنها دریافتند که برای کسانی که قهوه سیاه مینوشند یا قهوهای که در هر فنجان (حدود ۲۴۰ میلیلیتر) کمتر از ۲.۵ گرم (کمی بیش از نصف قاشق چایخوری) شکر و کمتر از یک گرم چربی اشباع از شیر یا خامه داشته باشد، در مقایسه با افرادی که اصلا قهوه نمینوشند، ۱۴ درصد کاهش خطر مرگ به هر دلیلی دیده میشود.
اما نکته اینجا است که این مطالعه همزمان نشان داد اکثر آمریکاییها به هر فنجان حدود ۳.۲ گرم شکر و نیم گرم چربی اشباع اضافه میکنند و این یعنی بیشتر قهوهخورها احتمالا از این مزایای افزایش طول عمر بیبهره میمانند.
فواید قهوه کداماند؟
تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان میدهند قهوه میتواند به سلامتی کمک کند. دکتر پرلموتر توضیح میدهد که قهوه بدون افزودن شکر یا چربی، به طور طبیعی منبع خوبی از آنتیاکسیدانها مثل پلیفنولها و اسید کلروژنیک است. این ترکیبات و سایر اجزای قهوه به مبارزه با التهاب و استرس اکسیداتیوــ که هر دو از عوامل بروز بیماریهای مزمناندــ کمک میکنند. به همین دلیل است که قهوه میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی عروقی و زوال شناختی را کاهش و در نتیجه طول عمر را افزایش دهد.
عوارض جانبی قهوه
دکتر پرلموتر میگوید کافئین موجود در قهوه حتی میتواند فوایدی مانند بهبود هوشیاری، سوختوساز و سلامتی مغز داشته باشد. با این حال، میشل روتنشتاین، کارشناس تغذیه قلب، هشدار میدهد که مصرف بیش از حد آن میتواند عوارضی مانند اضطراب، افزایش فشار خون، تپش قلب، مشکلات گوارشی و بیخوابی ایجاد کند.
او اضافه میکند که مصرف بسیار زیاد قهوه همچنین ممکن است جذب کلسیم را کمی کاهش دهد و در نتیجه بر سلامتی استخوانها اثر بگذارد.
برای سلامتی بهتر، چگونه قهوه را بنوشیم؟
این مطالعه نوشیدن یک تا سه فنجان قهوه سیاه یا با حداقل افزودنی در روز را تایید میکند. دکتر پرلموتر توصیه میکند برای هر فنجان، شکر را زیر ۲.۵ گرم و چربی اشباع را زیر ۱ گرم نگه دارید، مثلا با استفاده از شیر کمچرب یا شیرهای گیاهی.
روتنشتاین اضافه میکند که اگر باردارید یا به نوزادتان شیر میدهید یا پزشک برایتان محدودیت خاصی در مصرف کافئین تعیین کرده، حتما دستور او را دنبال کنید.
در نهایت، دکتر پرلموتر برای پیشگیری از مصرف بیش از حد کافئین، پیشنهاد میکند برای خود «ساعت پایان قهوه» تعیین کنید. او میگوید: «من معمولا توصیه میکنم ساعت ۲ بعدازظهر آخرین زمان صرف قهوه باشد تا اثر آن بر خواب به حداقل برسد.»