هر آنچه باید از کارتهای گرافیک RTX 4090 و RTX 4080 بدانید
هر آنچه باید از کارتهای گرافیک RTX 4090 و RTX 4080 بدانید
کارتهای گرافیک سری ۴۰ شرکت Nvidia یعنی RTX 4090 و RTX 4080 مدتی پیش معرفی شدند. در این مقاله به معرفی مهمترین نکات پیرامون این خط تولید جدید خواهیم پرداخت.
انویدیا (Nvidia)، اخیراً از کارتهای گرافیک GeForce RTX سری ۴۰ که شامل دو محصول میشود، رونمایی کرد؛ GeForce RTX 4090 و GeForce RTX 4080، جدیدترین کارتهای گرافیک معرفی شده توسط این غول عرصه فناوری هستند. با اینکه نسل قبلی GPUها تحت نام سری ۳۰ برای اجرای بازیهای روز، در حد کنسولهای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس/اس کافی هستند و حتی خروجیای فراتر از آنه ارائه میدهند، کارتهای گرافیک سری ۴۰ به لطف تکنولوژیهای DLSS و ری ترسینگ (Ray Tracing)، یک قدم رو به جلوی بزرگ برای انویدیا محسوب میشوند. در این مقاله به معرفی ۹ مورد از نکات عمدهای که باید راجع به کارتهای گرافیک GeForce RTX سری ۴۰ بدانیم خواهیم پرداخت.
کارتهای گرافیک معرفی شده از سری 40
RTX 4090 و RTX 4080، پرچمداران جدید انویدیا در بازار کارتهای گرافیک محسوب میشوند. همانطور که از نام این دو قطعه گرافیکی نیرومند پیداست، RTX 4090 به پرچمدار اصلی انویدیا برای اجرای بازیهای روز با بالاترین کیفیت گرافیکی ممکن تبدیل خواهد شد. این GPU، دارای 24 گیگابایت رم از نوع GDDR6X بوده و Clock Speed پایه آن برابر با ۳.۲۴ گیگاهرتز است. همچنین، باید خاطر نشان کرد که Boost Clock Speed این قطعه گرافیکی برابر با ۳.۵۲ گیگاهرتز بوده و از 16384 هستهی CUDA پشتیبانی میکند.
کارت گرافیک RTX 4080، دارای دو مدل مختلف با رمهای ۱۲ و ۱۶ گیگابایتی خواهد بود. مدل ۱۲ گیگابایتی که از رم GDDR6X بهره میبرد، دارای Boost Clock برابر با ۲.۱۶ گیگاهرتز و رقمی بالغ بر ۷۶۸۰ هستهی CUDA است. از سوی دیگر، نسخهی ۱۶ گیگابایتی این قطعه گرافیکی، دارای رم GDDR6X با Boost Clock برابر با ۲.۵۱ گیگاهرتز و ۹۷۲۸ هستهی CUDA خواهد بود.
با این که تا به حال راجع به بنچمارک (Benchmark) این کارتهای گرافیکی، ارقام دقیقی در دسترس قرار ندارند اما به نظر میرسد که RTX 4090 در قیاس با پرچمدار قبلی انویدیا یعنی RTX 3090 Ti، دو الی چهار برابر قدرتمندتر باشد. در عین حال، RTX 4080 در مقام مقایسه با RTX 3080 Ti، بین دو تا چهار مرتبه از قدرت بیشتری برخوردار است.
برای مقایسه، به نظر میرسد که بازیها در بالاترین تنظیمات گرافیکی ممکن و با وضوح تصویر ٢١٦٠×٣٤٨٠ اجرا میشوند. شما میتوانید DLSS را روی حالت Super Resolution Performance قرار داده و از گزینه DLSS Frame Generation روی کارتهای گرافیک سری ۴۰ استفاده کنید.
جدای از Cyberpunk 2077، بازیهای تست شده نمایانگر این بودند که RTX 4090 در قیاس با RTX 3090 Ti، دو برابر سریعتر عمل میکند. Cyberpunk 2077 از نظر سرعت، بهبود ۴ برابری را در قیاس با GPUهای نسل قبل از خود نشان میدهد؛ به نظر میرسد که این موضوع، به لطف حالت جدیدی به نام Ray Traycing Overdrive ممکن شده باشد.
تاریخ عرضه این کارتهای گرافیکی چه زمانی خواهد بود؟
کارت گرافیک RTX 4090، از ۱۲ اکتبر امسال در دسترس قرار گرفته است. این در حالی است که RTX 4080 در ماه نوامبر امسال عرضه خواهد شد. باید خاطر نشان کرد که تاریخهای مذکور از سوی انویدیا به صورت رسمی در نظر گرفته شدهاند؛ با این حال، قطعات تولیدی توسط شرکتهای سوم شخص، احتمالا دیرتر وارد بازار خواهند شد. تاریخهای ذکر شده، مختص نسخههای Nvidia’s Founder خواهند بود.
قیمتهای بالاتر
یکی از نکات جذابی که پس از معرفی کارتهای گرافیک سری ۴۰ انویدیا توجه بسیاری از افراد را به خود جلب نمود، قیمت این قطعات در روز عرضه بود. انویدیا هیچ ترسی از اینکه کارتهای گرافیک خود را با یک قیمت سرسامآور، در حد و اندازه قیمت کنسولهای نسل نهمی به فروش برساند، نداشته است. به همین دلیل است که کارتهای گرافیک سری ۴۰ در قیاس با سری ۳۰، به صورت قابل ملاحظه از قیمت بیشتری برخوردارند. RTX 4090، با قیمت ۱۶۰۰ دلار به فروش میرسد و دو نسخه ۱۲ و ۱۶ گیگابایتی از کارت گرافیک RTX 4080، به ترتیب با قیمتهای ۹۰۰ و ۱۲۰۰ دلار عرضه خواهند شد. اگر این نرخها شباهت بسیاری به افزایش قیمت کارتهای گرافیک، پس از تورم سرسامآور در طی سالیان اخیر دارند، به نظر میرسد که برچسبهای قیمت فعلی یک تصمیم تعمدی از سوی انویدیا بوده است.
تفاوت عملکرد
در حال حاضر، تنها معیاری که برای مقایسه کارتهای گرافیک سری ۴۰ و ۳۰ در دست داریم، آمار و ارقامیست که از سوی انویدیا ارائه شدهاند. در جریان معرفی نسل جدید کارتهای گرافیک انویدیا، این شرکت اقدام به انتشار گرافی نمود که RTX 4090 را با RTX 3090 Ti مقایسه میکند.
با توجه به افزایش قابل ملاحظه قدرت کارتهای گرافیک سری ۴۰ در قیاس با GPUهای نسل گذشته، به نظر میرسد که همهی گیمرهایی که قصد دارند تا عناوین روز را با کیفیت 4k و فریم ریت ۶۰ تجربه کنند، میتوانند برای محقق شدن آرزوی خود، محصولات جدید انویدیا را بخرند. GPUهای جدید، از نمایشگرها در وضوح تصویر به مراتب بالاتر از گذشته پشتیبانی نموده و با اینکه هنوز قادر به استفاده از مانیتورهای گیمینگ 8k نیستیم، به نظر میرسد که به زودی شاهد اجرای بازیها با فریم ریت بالاتر روی نمایشگرهای 4K خواهیم بود. نکته مهم این است که کارتهای گرافیک سری ۴۰ انویدیا، خواهند توانست تا از تمام قدرت نمایشگرهای 4K استفاده کنند. اگر به زودی راجع به اجرای بازیها در حالت 4K و با نرخ فریم ۱۴۴ شنیدید، تعجب نکنید. مسیری که انویدیا در پیش گرفته، امکان وقوع این اتفاق را در آینده نزدیک افزایش داده است.
معماری Ada Lovelace
با اینکه معماری جدید Ada Lovelace، منجر به بهبود قابل ملاحظۀ عملکرد و اجرای بازیها میشود، باید خاطر نشان کرد که این معماری جدید مدیریت برق کارتهای گرافیک جدید را نیز بهبود میدهد. به گفته انویدیا، با وجود جهش بزرگ در قدرت کارتهای گرافیک سری ۴۰ در قیاس با سری ۳۰، به نظر میرسد که RTX 4090 فقط به ۴۵۰ وات برق نیاز دارد تا بهترین عملکرد ممکن را در هنگام اجرای عناوین مختلف از خود نشان دهد.
اینکه تکنولوژی یاد شده در عمل چگونه ظاهر خواهد شد، موضوعی است که گذر زمان به آن پاسخ داده خواهد شد؛ به خصوص با در نظر گرفتن این حقیقت که کارتهای گرافیک ترد-پارتی سری ۴۰، ممکن است دارای گزینههای شخصیسازی مختص به خود بوده و طرفداران منحصر به خود را جلب نمایند. به هر صورت، اینکه بازیکنان مجبور نیستند تا با تغییر کارت گرافیک RTX 3090 Ti خود به RTX 4090، منبع برق خود را تغییر دهند، خبر بسیار خوبی است.
چرا تکنولوژی DLSS 3.0 اهمیت دارد؟
همزمان با معرفی کارتهای گرافیک سری ۴۰، انویدیا خبر عرضه نسخه جدیدی از تکنولوژی DLSS را نیز اعلام کرد. این فناوری جدید که DLSS 3 نام دارد، برای نخستین بار و به صورت انحصاری در GPUهای سری ۴۰ استفاده خواهد شد. انویدیا اعلام نموده که در زمان عرضه کارتهای گرافیک نسل بعدی این شرکت، بیش از ۳۵ بازی از این تکنولوژی جدید پشتیبانی خواهند نمود. به نظر میرسد که DLSS 3، اقدام به تلفیق Frame Generation با دو تکنولوژی DLSS Super Resolution و Nvidia Reflex نموده و بازیهایی که از این فناوری پشتیبانی میکنند، عملکردشان بهبود ۳ برابری را در قیاس با گذشته از خود نشان میدهد.
با اینکه کارتهای گرافیک و بازیهای نسل جدید از DLSS 3 پشتیبانی میکنند، انویدیا اعلام کرده است که قصد فراموش کردن GPUهای سری ۲۰ و ۳۰ را ندارد. این کمپانی اعلام نموده که DLSS 2 و DLSS Super Resolution، توسط کارتهای گرافیک نسل قبل نیز پشتیبانی خواهند شد. گفتنی است که این موضوع راجع به Nvidia Reflex نیز صدق میکند.
کارتهای گرافیک RTX سری ۳۰ احتمالا ارزانتر نخواهند شد
با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم بر دنیا، در شرایط فعلی و بنا بر افزایش سرسامآور نرخ تورم، به نظر میرسد که کارتهای گرافیک RTX سری ۳۰ با عرضهی نسل جدید GPUهای انویدیا، با افت قیمت روبهرو نخواهند شد. انویدیا هیچگاه از فروش کارتهای گرافیک خود با بالاترین قیمت ممکن ترسی نداشته است و با توجه به استفاده محصولات قدیمیاش در بازار رمزارز با برچسب قیمت معقول نسبت به گذشته، به نظر میرسد که عرضه نسل جدید GPUهای این شرکت به معنای کاهش قیمت محصولات گذشته آنها نخواهد بود.
با اینکه RTX سری ۳۰ در قیاس با گذشته قابل خریدتر خواهد شد و بسیاری از گیمرهای پلتفرم PC خواهند توانست تا اقدام به تهیه آن کنند، احتمالا قیمت کارتهای گرافیک سری ۳۰ تا زمانی که محصولات بیشتری برای خط تولید سری ۴۰ عرضه شوند، تغییر نخواهد کرد.
باید منتظر چه کارتهای گرافیک دیگری باشیم؟
انتظار میرود که انویدیا قصد دارد تا در سریعترین زمان ممکن از شر کارتهای گرافیک سری ۳۰ خود، خلاص شده و سپس اقدام به معرفی GPUهای میانرده سری ۴۰ نموده و آنها را وارد بازار کند. ما انتظار داریم تا مدل سری ۴۰ کارتهای گرافیک RTX 3060 و RTX 3060 Ti در کنار RTX 3070، تا اوایل سال ۲۰۲۳ معرفی شوند. همچنین به نظر میرسد که انویدیا تا چند ماه آینده، اقدام به معرفی پرچمداران بیشتری معادل RTX 3090 Ti و RTX 3080 Ti برای خط تولید سری ۴۰ خواهد نمود. راجع به تاریخ دقیق عرضه کارتهای گرافیک جدید انویدیا، در حال حاضر اطلاعات زیادی در دسترس نیست؛ با این وجود، به نظر میرسد که انویدیا قصد دارد تا پس از به فروش رساندن همهی GPUهای سری ۳۰، اقدام به معرفی دیگر محصولات نسل بعدی خود نماید.
نظر شما در این باره چیست؟