ماهواره و فضا
کشف دورترین «مینی هاله» کیهانی؛ پنجرهای جدید به اسرار جهان اولیه

کشف دورترین «مینی هاله» کیهانی؛ پنجرهای جدید به اسرار جهان اولیه
به گزارش gsxr و به نقل از لایوساینس، رولاند تیمرمن، اخترشناس رادیویی دانشگاه دورهام و از محققان ارشد این مطالعه، در بیانیهای اعلام کرد: «کشف چنین سیگنال رادیویی قدرتمندی در این فاصله دور واقعاً شگفتانگیز است».
گفتنی است مینی هالهها ابرهایی از ذرات باردار هستند که امواج رادیویی و اشعه ایکس در خلأ بین کهکشانی ساطع میکنند. اگرچه پیش از این نیز مینی هالههایی در اطراف خوشههای کهکشانی شناسایی شده بود، اما هیچگاه در چنین فاصله دور و متعلق به چنین زمان قدیمی مشاهده نشده بودند.
درباره منشأ تشکیل این ذرات دو نظریه اصلی وجود دارد. نظریه اول به سیاهچالههای کلانجرم در مرکز کهکشانهای بزرگ اشاره دارد که میتوانند ذرات پرانرژی را به فضا پرتاب کنند. نظریه دوم برخورد ذرات باردار در پلاسمای موجود در خوشههای کهکشانی را عامل تشکیل این هالهها میداند.
ژولی هلاواچک-لاروندو، اخترفیزیکدان دانشگاه مونترال و از محققان این مطالعه، در ایمیل خود به لایو ساینس تأکید کرد: «این کشف نشان میدهد خوشههای کهکشانی از زمان تشکیل خود در میان چنین ذراتی غوطهور بودهاند – چیزی که در ابتدا انتظارش را نداشتیم».
این کشف تأثیر مهمی بر درک ما از فرآیندهای اخترفیزیکی مانند تشکیل ستارهها دارد. ذرات موجود در این هالهها میتوانند بر انرژی و فشار گازهای درون کهکشان تأثیر بگذارند و حتی نحوه شکلگیری ستارهها را تغییر دهند.
هلاواچک-لاروندو در پایان با اشاره به اهمیت این کشف گفت: «ما تازه در حال خراش دادن سطح انرژی جهان اولیه هستیم». این یافتهها پنجرهای جدید به سوی درک بهتر تحولات کیهان در نخستین میلیاردهای سال پس از مهبانگ گشوده است.