کشمکش جدید درباره فروش خودروها در بورس کالا
کشمکش جدید درباره فروش خودروها در بورس کالا
بعد از ورود مجدد شورای رقابت به عرصه قیمتگذاری خودروها، پیشبینی میشد که باز هم شاهد مداخلاتی در عرضه خودروها چه در بورس و چه از طریق قرعهکشی باشیم.
در اولین حرکت شورای رقابت برای بازپسگیری قدرت تعیین قیمت خودروها، نامهای توسط رئیس این شورا به رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شده که در آن درخواست توقف عرضه تعدادی از خودروها در بورس مطرح شده است.
مطابق این نامه، عرضه خانواده خودروهای دنا، پژو ۲۰۷ و شاهین باید در بورس متوقف گردد؛ زیرا بهزعم رئیس شورای رقابت، این خودروها مشمول خودروهای انحصاری بوده و عرضه آنها باید مطابق روال پیشین و با قیمتگذاری مصوب صورت گیرد. جالب اینکه در انتهای نامه به مصوبه جدیدی با موضوع بازبینی دستورالعملهای بازار خودرو اشاره شده که هنوز تصویب نشده است و ظاهراً این شورا برای خلع ید بورس از بازار خودرو بسیار عجله داشته که مصوبات سالیان قبل را باوجود فسادزا بودن و ایجاد رانت به روند شفافتر عرضه در بورس ترجیح داده است.
در پی انتشار این نامه، سهام شرکتهای خودروسازی در بورس شروع به ریزش کرد. خروج این شرکتها از فرایند فروش در بورس میتواند درآمدهای افزایشیافته آنها را با خطر مواجه نماید. پیشازاین دولت و مجلس هم برای این افزایش درآمد از بورس خودروسازان برنامههایی را مطرح کرده بودند.
البته وزیر صمت گفته است که نامه شورای رقابت به دست این وزارت نرسیده است. فاطمی امین اعلام کرد که ادامه روند عرضه خودروها در بورس کالا بسته به نظر خود خودروسازان و سازمان بورس بوده و وزارت صمت دخالتی در این موضوع نخواهد داشت. سخنگوی این وزارت نیز گفت:
در حال حاضر عرضه کمتر از تقاضاست و اختلاف قیمت بین کارخانه و کف بازار مشهود است. عرضه در بورس کالا از نظر وزارت صمت روش قابل دفاع و مورد حمایت است. همچنین در شرایط عادی اختیار نحوه فروش خودرو، با خودروساز است و میتواند تصمیم بگیرد که روند عرضه در بورس ادامه پیدا کند یا خیر.
در همین راستا وزیر اقتصاد نیز امروز اعلام کرد:
مرجع تصمیمگیرنده در خصوص عرضه خودرو در بورس کالا شورایعالی بورس است و مجوز عرضه خودرو در بورس کالا توسط این شورا داده شده است.
قرار است فردا جلسه فوقالعاده شورای عالی بورس برگزار و دراینخصوص تصمیمگیری شود.