هاست پرسرعت
تکنولوژی

شبکه چیست؟ تعریف شبکه های کامپیوتری و کاربردها و انواع

شبکه چیست؟ تعریف شبکه های کامپیوتری و کاربردها و انواع

شبکه یا نتورک چیست؟ تعریف و مفهوم شبکه در هر حوزه ای وجود دارد. وقتی صحبت از معنی شبکه می شود، ذهن انسان به انواع و اقسام شبکه هایی که هر روز در مورد آن می شنود، کشیده می شود. در واقع شبکه به تنهایی در برگیرنده معانی متنوعی است و به هر چیزی که به هر نحوی با چیز دیگری ارتباط داشته باشد و چیزی را به اشتراک بگذارد، به نوعی شبکه گفته می شود. در این مقاله ما بصورت ویژه در خصوص تعریف ” شبکه چیست ” از دیدگاه شبکه های کامپیوتری می پردازیم و با این سوال که ” شبکه کامپیوتری چیست” ادامه مقاله را پیش می بریم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

برای شروع دنیای شبکه می توانید وارد دوره آموزش نتورک پلاس (Network+) مهندس نصیری در این لینک شوید 

تعریف شبکه چیست از لحاظ لغوی

از لحاظ لغوی وقتی صحبت از چیزی به نام شبکه می شود، یعنی ما چیزهایی را (کامپیوتر، اجزای بدن انسان، تلفن و … ) را به هم متصل می‌کنیم تا چیزی را به اشتراک بگذاریم ( فایل، احساس درد، صدا و … ). بنابراین شبکه مجموعه ای از ارتباطات برای اشتراک گذاری چیزی است که امکان اشتراک گذاری در آن شبکه را داشته باشد. برای مثال در شبکه آبرسانی شما با استفاده از ارتباطاتی به نام لوله و اتصالاتی به نام شیر فلکه چیزی را به نام آب برای استفاده مشترکین شبکه به اشتراک می گذارید. عجله نکنید تا این بحث بهتر در ادامه باز شود.

انواع شبکه های مختلف از دیدگاه ویکیپدیا

از دیدگاه ویکیپدیا شبکه عبارتست از مجموعه یا سیستم درون پیوندی (interconnected) انسانی یا فیزیکی که دسترسی به قابلیت یا توانایی خاصی را در محدوده‌ای از مکان و زمان فراهم می‌کند و در حالت مطلوب محدودیت مکانی و زمانی نیز ندارد. اما تعریف ما بسیار ساده تر از ویکیپدیا بوده است. خوب بیاییم کمی در مورد انواع شبکه و چیزی که در آنها ارتباط را برقرار می کند و در نهایت چیزی که با اشتراک گذاشته می شود را با هم مرور کنیم:

  1. شبکه کامپیوتری: با استفاده از ارتباطات کابلی، بیسیم و … فایل، سرویس و … را به اشتراک می گذارند.
  2. شبکه آبرسانی: با استفاده از ارتباطات لوله ای و اتصالات آب را به اشتراک می گذارند.
  3. شبکه مخابراتی: با استفاده از ارتباطات کابلی، بیسیم و … صدا و پیام را به اشتراک می گذارند.
  4. شبکه گازرسانی: با استفاده از ارتباطات لوله ای، گاز و میعانات را به اشتراک می گذارند.
  5. شبکه حمل و نقل: با استفاده از وسایل نقلیه ( اتوبوس ، قطار و … ) انسان ها را منتقل می کنند.
  6. شبکه رادیویی: با استفاده از ارتباطات رادیویی، صوت را با دیگران به اشتراک می گذارند.
  7. شبکه تلوزیونی: با استفاده از ارتباطات رادیویی، صوت و تصویر را با دیگران به اشتراک می گذارند.

تعریف شبکه چیست از لحاظ کامپیوتر و فناوری اطلاعات

وقتی صحبت از تعریف شبکه در بحث شبکه های کامپیوتری می شود یعنی مجموعه ای از کامپیوترها به هر شکل ( کامپیوتر شخصی، لپتاپ، سرور، گوشی، تبلت و … ) با استفاده از ارتباطات به هر شکلی ( کابلی، بیسیم، فیبر نوری … ) به هم متصل شده اند و چیزی را ( فایل، خدمات، صدا و … ) را به اشتراک می گذارند. یعنی هر جایی که شما یک سرویس را از طریق گوشی یا کامپیوتر خود دریافت کردید، یک شبکه کامپیوتری وجود دارد.

سرویس دهنده اینترنتی شما یک شبکه کامپیوتری است. استعلام خلافی خودروی شما دارای سرور است و این یک خدمت از یک شبکه کامپیوتری به حساب می آید. و این خلاصه ترین و بهترین تعریف از شبکه است، شبکه چیست ؟ شبکه مجموعه ای از کامپیوترهاست که برای به اشتراک گذاری اطلاعات به هم متصل شده اند.

شبکه چیست؟ تعریف شبکه های کامپیوتری و کاربردها و انواع

برای شروع دنیای لینوکس می توانید وارد آموزش لینوکس مهندس نصیری در این لینک شوید

کاربرد شبکه های کامپیوتری چیست؟

خوب شبکه های کامپیوتری کاربرد مشخصی دارند. این روزها شما قطعا کاربرد شبکه های کامپیوتری را به خوبی درک می کنید. همینکه شما الان در حال خواندن این مقاله در وب سایت توسینسو هستید یعنی شما از یک خدمت شبکه های کامپیوتری به نام خدمت وب یا Web Service در حال استفاده هستید. بصورت خلاصه مهمترین خدماتی که شبکه های کامپیوتری به شما ارائه می دهند را می توانیم به شکل زیر بیان کنیم:

  • خدمت انتقال فایل
  • خدمت انتقال صوت
  • خدمت مسیریابی
  • خدمت دوستیابی و شبکه های اجتماعی
  • خدمت ارتباطات صوتی و تصویری
  • خدمات آموزشی
  • خدمات بازاریابی
  • و …

قطعا خدمات شبکه محدود به این موارد نبوده و طیف گسترده تری را در بر می گیرد اما بصورت خلاصه برای دید پیدا کردن از شبکه های کامپیوتری تا این حد توضیحات کافیست.

سرویس شبکه چیست؟

سرویس یا Service که ترجمه آن به فارسی خدمت می شود، در واقع همان چیزی است که ما از یک ایجاد یک شبکه ارتباطی انتظار داریم. خدمتی به نام دانلود فایل، خدمتی به نام بانک اطلاعاتی، خدمتی به نام وب سرویس، خدمتی به نام مدیریت متمرکز شبکه، خدمتی به نام آدرس دهی آیپی، خدمتی به نام امنیت اطلاعات، خدمتی به نام ارتباطات یکپارچه، خدمتی به نام تماس صوتی، خدمتی به نام تبدیل اسم به آدرس IP و برعکس که به ترتیب در شبکه های کامپیوتری با عنوان سرویس هایی به نام فایل سرور، دیتابیس سرور، وب سرور، دومین سرور، DHCP سرور، CA سرور، Unified Communications سرور، Voice Call سرور یا سرویس VoIP، سرویس DNS سرور و … از آنها یاد می کنیم که تعداد سرویس های شبکه بسیار زیاد است.

شبکه چیست؟ تعریف شبکه های کامپیوتری و کاربردها و انواع

برای ورود به دنیای مجازی سازی می توانید وارد دوره آموزش VMWare مهندس نصیری شوید

انواع شبکه های رایانه ای

خوب در تعریف شبکه کامپیوتری باید انواع آن را هم در نظر بگیریم. بصورت کلی ما انواع شبکه های کامپیوتری را به چهار دسته بندی شبکه‌های کامپیوتری از لحاظ تکنولوژی زیرساختی و ارتباطی ( کابلی، ماهواره ای، بیسیم و … )، شبکه های کامپیوتری از لحاظ توپولوژی های اتصال کامپیوترها ( ستاره ای، حلقوی، اتوبوسی و … )، شبکه های کامپیوتری از لحاظ تکنولوژی های انتقال داده و در نهایت شبکه های کامپیوتری از لحاظ ابعاد جغرافیایی ( شبکه های محلی یا LAN، شبکه های شهری یا MAN، شبکه های گسترده یا WAN و … ) تقسیم بندی می کنیم که قبلا در این خصوص در توسینسو مقاله کاملی با عنوان انواع شبکه های کامپیوتری منتشر کرده ایم.

معرفی سخت افزارهای شبکه ( تجهیزات شبکه )

به عنوان آخرین بحث از معرفی تعریف شبکه چیست، به معرفی سخت افزارهای شبکه می پردازیم و بصورت خلاصه آنها را معرفی می کنیم. کارت شبکه، سویچ شبکه، روتر شبکه، فایروال یا دیواره آتش شبکه، Load Balancer در شبکه، سرورهای شبکه، کلاینت های شبکه و … از جمله مهمترین تجهیزاتی هستند که شبکه را تشکیل می دهند.

این مقاله به قلم محمد نصیری از توسینسو به رشته تحریر در آمده است.

#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
gsxr مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.

اخبار تکنولوژی
بلیط اتوبوس
تاکسی بین شهری

AD

مجله خبری gsxr

نمایش بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا