دیروقت خوابیدن مشکلی ایجاد میکند؟
دیروقت خوابیدن مشکلی ایجاد میکند؟
چقدر باید بخوابیم و اگر خواب کافی نداشته باشیم، چه اتفاقی میافتد؟
دکتر برین ماینر، متخصص خواب، به یاهولایف میگوید: «اغلب مردم به اندازه کافی نمیخوابند.» او با اشاره به «توصیههای واضح» بنیاد ملی خواب، بر هفت تا ۹ ساعت خواب برای بزرگسالان جوان و هفت تا هشت ساعت خواب برای بزرگسالان مسنتر تاکید میکند.
ماینر میگوید که اگر کسی به طور متوسط کمتر از هفت ساعت میخوابد، احتمالا خواب کافی ندارد.
به گفته ترینا ال. کوئلار، رئیس تحقیق و توسعه و معاون زیستشناسی شرکت بیوتکنولوژی تالی هلت (Tally Health) فقط هفت ساعت چشم بسته بودن کافی نیست و کیفیت خواب هم به اندازه کمیت آن مهم است.
به گفته او، «هفت ساعت خواب هم اگر با استراحت کامل همراه نباشد، کافی نیست. هم کیفیت و هم کمیت خواب به طور قابلتوجهی بر سلامتی تاثیر میگذارد و خطر ابتلا به انواع بیماریهای مزمن از جمله دیابت، فشار خون بالا، سکته مغزی، بیماریهای قلبی و برخی سرطانها را افزایش میدهد و با برخی موارد مرگومیر هم در ارتباط است.»
برخی کارشناسان از تاثیر کمخوابی بر افزایش وزن هم خبر میدهند. به گفته متخصصان، کمخوابی باعث میشود هورمونهای سیری در بدن کاهش یابد و به دنبال آن هورمونهایی مرتبط احساس با گرسنگی را افزایش میدهد. کمبود خواب همچنین با فشار خون بالا و کنترل ضعیفتر قند خون نیز مرتبط است.
آیا دیروقت خوابیدن مشکلساز است؟
احتمالا بله؛ اما این بیشتر به کیفیت آن خواب دیروقت بستگی دارد. به گفته کوئلار، اگر دیر به خواب رفتن مانع خواب کافی شود، نگرانکننده است اما اگر خواب با باکیفیت در مدت زمان توصیهشده تامین شود، جای نگرانی نیست.
او میگوید: «مدت زمان خواب، کیفیت خواب و پایبند بودن به یک برنامه منظم برای خواب مهمتر از ساعت خوابیدن است. به عبارت دیگر، بیدار ماندن تا نیمهشب یا حتی دیرتر مادامی که حداقل هفت ساعت بخوابید، کم نخوابید یا دچار اختلال خواب نشوید، لزوما مشکلی ایجاد نمیکند.»
ماینر دراینباره به چرخه شبانهروزی بدن اشاره میکند. به گفته او، این ساعت داخلی بدن است که زمان بیداری و خوابآلودگی را تنظیم میکند. «اگر هنگامی که خسته یا آماده خوابیم برای بیدار ماندن به منظور انجام دادن کاری یا فعالیت اجتماعی به خودمان فشار بیاوریم، احتمالا خود را در معرض پیامدهای ناخوشایند آن بر سلامتی قرار خواهیم داد.»
ریتم شبانهروزی همه شبیه هم نیست. بعضیها سحرخیزند و شبها هم زودتر میخوابند اما برخی دیرتر به رختخواب میروند. بنابراین خواب به میزان توصیهشده و کیفیت آن است که بسیار اهمیت دارد.
مجله خبری gsxr