بهترین فیلم ها با محوریت مادر | مادران ماندگار در سینما
بهترین فیلم ها با محوریت مادر | مادران ماندگار در سینما
فیلمهایی که درباره مادران و نقش مادر در زندگی ساخته میشوند، درست مثل هوا یا آب، یک موضوع عادی و جهانی است. هالیوود هم به نوبهی خود، آثار مختلف بسیار زیادی را با محوریت مردم و ارتباط آنها با مادرانشان ساخته است. در میان آنها کمدیهای بسیار خندهدار، درامهای گریهدار و خط داستانیهای مختلفی دیده میشود که روی ارتباط بسیار زیبا و البته پیچیدهی مادران و فرزندانشان تمرکز دارد. این دنیای سینمایی، هیچوقت از نمایش تحسین و ستایش مادران خجالت نکشیده است و حتی برخی از دوستداشتنیترین و نمادینیترین آثار آن، حول محور مادران و سختیهای آنها میچرخد.
در طی این سالها، آثار مختلف خیلی زیادی با محوریت مادران ساخته شده است که میتوان به فیلم های شاخصی همچون همه چیز درباره مادرم (۱۹۹۹)، مادر (۲۰۰۹) و مامی (۲۰۰۴) اشاره کرد. مادران عالی، مادران بد، مادران قهرمان و هر نوع مادر دیگری که در زندگی وجود دارد. بنابراین مهم نیست که شما چه سلیقهای دارید و آثار درام میپسندید یا فیلمهای کمدی… از هر سبکی که دوست دارید، میتوانید فیلمی را با محوریت مادران پیدا و تماشا کنید. گل خریدن برای مادران خود را فراموش کنید؛ ما در این فهرست ۲۰ مورد از بهترین فیلم های مادرانه را به شما معرفی میکنیم که بهترین گزینه برای تماشا کردن درکنار مادر و دیگر اعضای خانوادهتان است (البته درکنار تماشای فیلم، حتما گل هم بخرید).
فیلمها براساس نظر تحریریه gsxr انتخاب و رتبه بندی شدهاند.
بهترین فیلم ها درباره مادر
۲۵- فیلم مادرهای بد
فیلم Bad Moms
- کارگردان: جان لوکاس و اسکات مور
- نویسنده: جان لوکاس و اسکات مور
- بازیگران: میلا کونیس، کریستن بل و کاترین هان
- سال پخش: ۲۰۱۶
- ژانر: کمدی
- میانگین امتیازات Bad Moms در IMDB: ۶.۲
اولین مورد از بهترین فیلم های مادرانه، با داستان ایمی آغاز میشود که ظاهرا زندگی بینقصی دارد؛ یک ازدواج عالی، بچههایی که بیش از حد موفق هستند، یک خانه زیبا و شغلی بسیار خوب. اما او بیش از حد کار میکند، بیش از حد متعهد میشود و خود را بهحدی خسته میکند که به آستانه شکستن میرسد. او که حسابی خسته شده است، به دو مادر دیگری میپیوندد که آنها هم حسابی استرسی هستند و با هم وارد ماموریتی میشوند؛ ماموریتی برای آزاد کردن خودشان از مسئولیتهای متعارف. آنها به یک خوشگذرانی وحشیانهی مملو از آزادی، سرگرمی و افراطی میروند که خلاف رفتار مادران دیگر است. همین موضوع آنها را در معرض برخورد با ملکه گوئندولین و گروه او که از مادران کامل و وفادار تشکیل میشود، قرار میدهد.
۲۴- فیلم برای اینکه من گفتم
فیلم Because I Said So
- کارگردان: مایکل لمان
- نویسنده: کارن لی هاپکینز و جسی نلسون
- بازیگران: دیان کیتون، مندی مور و گابریل مات
- سال پخش: ۲۰۰۷
- ژانر: کمدی و رمانتیک
- میانگین امتیازات Because I Said So در IMDB: ۵.۶
«او فقط مادر معمولی، بیش از حد محافظ، از خود راضی و بیش از حد خودت است.» دفنه، مادر دوستداشتنی اما از خود راضی و برخی اوقات غیرقابل تحمل ۳ زن است. مگی و می ازدواج کردند و از زندگی خود راضی هستند اما میلی بهتازگی تا نامزد خود بهم زده است و دفنه حسابی نگران این موضوع است. او از این میترسد که دخترش نتواند مرد خوبی برای خود پیدا کند؛ به همین دلیل هم تصمیم میگیرد که مخفیانه، یک تبلیغات شخصی پخش کند. او یک کاندیدا احتمالی به نام جیسون پیدا میکند و در تلاش است که یک قرار اتفاقی بین آنها ترتیب دهد. این نقشه به نظر بینقص میآید اما در همین حین، میلی فرد مورد نظر خود یعنی جانی را پیدا میکند؛ دقیقا کسی که دفنه مدتی قبل او را از فهرست کاندیدها حذف کرده بود.
۲۳- فیلم دلشکنها
فیلم Heartbreakers
- کارگردان: دیوید میرکین
- نویسنده: رابرت دان، پاول گوئی و استیفن مازور
- بازیگران: سیگورنی ویور، جنیفر لاو هوویت و ری لیوتا
- سال پخش: ۲۰۰۱
- ژانر: کمدی، جنایی و رمانتیک
- میانگین امتیازات Heartbreakers در IMDB: ۶.۲
«چون تو ثروتمندتر هستی، عاشقت میشوند و برای فقیرتر رهایت میکنند.» مکس و پیج کانر یک تیم کلاهبرداری مادر و دختری هستند. مکس، مردان ثروتمندِ تنها را پیدا و آنها را متقاعد میکند که با او ازدواج کنند. به محض اینکه آنها ازدواج میکنند، پیج وارد بازی میشود و این مردان را از راه به در میکند؛ درضمن مطمئن میشود که مکس هم آنها را هنگام ارتکاب این عمل دستگیر کند. به همین ترتیب، فرایند طلاق آغاز میشود و آنها یک تسویه حساب بزرگ از این عمل بهدست میآورند. چه چیزی ممکن است اشتباه پیش برود، جز اینکه شاید او عاشق شود؟ این فیلم نقدهای متنوعی از منتقدان دریافت کرد و با بودجهای ۳۵-۳۸ میلیون دلار، توانست به درآمدی حدود ۵۷.۸ میلیون دلار برسد. منتقدان معتقد بودند که این اثر بهعنوان یک فیلم کمدی، به خوبی میتواند کار خود را انجام دهد.
۲۲- فیلم اسرار غیبی انجمن خواهرانه یایا
فیلم Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood
- کارگردان: کالی خوری
- نویسنده: کالی خوری
- بازیگران: ساندرا بولاک، الن برستین و فیونولا فلاناگان
- سال پخش: ۲۰۰۲
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood در IMDB: ۶.۱
داستان این شماره از بهترین فیلم های مادرانه، حول محور سیدالی واکر، یک نمایشنامهنویس مشهور شهر نیویورک میچرخد؛ کسی که در مجله تام از او حسابی صحبت شده است و همین موضوع مادر دراماتیک و اهلِ جنوب او را خشمگین میکند. با اینکه این زن فاصله خیلی زیادی با هم دارند، اما دعوایی بزرگ بین آنها شکل میگیرد، تا اینکه دوستانِ مادر او، دست به کار میشوند؛ کسانی که اعضای انجمن خواهرانه یایا هستند. این زنان، سیدالی را میدزدند و به «خانهاش» در جنوب میبرند. آنها امیدوارند که این مکان بتواند گذشتهی مادر سیدالی را برایش توضیح دهد و شکاف بزرگ بین این مادر و دختر را برطرف کند. این فیلم براساس رمانی از ربکا ولز که با همین نام در سال ۱۹۹۶ منتشر شده بود و همچنین مجموعهای از داستانهای کوتاهِ پیش از آن که با نام Little Altars Everywhere در سال ۱۹۹۲ منتشر شده بود، ساخته شده است.
۲۱- فیلم پسرانگی
فیلم Boyhood
- کارگردان: ریچارد لینکلیتر
- نویسنده: ریچارد لینکلیتر
- بازیگران: پاتریشا آرکت، الار کولترین و لورلای لینکلیتر
- سال پخش: ۲۰۱۴
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات Boyhood در IMDB: ۷.۹
پسرانگی، داستان چشمگیر بزرگ شدن را از دیدگاه بچهای به نام میسن نشان میدهد؛ کسی که به معنای واقعی کلمه مقابل چشمان ما و جلوی دوربین بزرگ شد. این فیلم به شکلی دوران پر دستانداز کودکی را ترسیم میکند که هیچ اثر دیگری پیش از آن، این کار را انجام نداده بود. عکسهای فوریِ دوران نوجوانی از سفرهای جادهای و شامهای خانوادگی گرفته تا تولدها و فارغالتحصیلیها، همه و همه لحظاتی هستند که در این فیلم نمایش داده میشوند. این اثر را هم میتوان یک کپسول زمانی نوستالژیک از گذشته نه چندان دور دانست و هم قصیدهای برای بزرگ شدن و فرزندآوری. نمیشد این فیلمی را که برنده ۱ جایزه اسکار و ۱۷۲ جایزه دیگر بود، جزو بهترین فیلم های مادرانه ندانست. جالب است بدانید که فیلمبرداری و ساخت این فیلم ۱۲ سال طول کشید؛ آن هم با همان بازیگران.
۲۰- فیلم آسیاییهای خرپول
فیلم Crazy Rich Asians
- کارگردان: جان ام. چو
- نویسنده: پیتر چیارلی و ادل لیم
- بازیگران: کانستنس وو، هنری گلدینگ و جما چن
- سال پخش: ۲۰۱۸
- ژانر: درام، کمدی و رمانتیک
- میانگین امتیازات Crazy Rich Asians در IMDB: ۶.۹
«تنها چیز دیوانه کنندهای که به جز عشق وجود دارد، خانواده است.» ریچل چو یک پروفسور آمریکایی تبارِ چینی در دانشگاه نیویورک به شمار میرود، در مرکز داستان این مورد از بهترین فیلم های مادرانه قرار دارد. ریچل به همراه نامزد خود یعنی نیک به زادگاهش در سنگاپور میرود که در مراسم عروسی بهترین دوست او شرکت کند. مدت خیلی زیادی طول نمیکشد که راز بزرگ نیک مشخص میشود؛ اینکه خانواده او تا چه حد ثروتمند است و او رسما واجد شرایطترین جوان در آسیا به شمار میشود. تک تک زنان مجردی که نیک را به خوبی میشناسند، بهشدت به ریچل حسودی میکنند و در تلاش هستند که او را پایین بکشند و وجوهی او را جلوی نیک خراب کنند تا خودشان بتوانند جای او را بگیرند.
۱۹- فیلم کولی
فیلم Gypsy
- کارگردان: مروین لروی
- نویسنده: لئونارد اسپیگلگلس
- بازیگران: رزالیند راسل، ناتالی وود و کارل مالدن
- سال پخش: ۱۹۶۲
- ژانر: درام، کمدی و بیوگرافی
- میانگین امتیازات Gypsy در IMDB: ۷.۱
کولی که مورد دیگری از بهترین فیلم های مادرانه به شمار میرود، سبکی بیوگرافی دارد و درباره ماما رز است که شدیدا آرزو دارد موفقیت دخترش «جون» را به واسطهی نمایشهای متنوع در برادوی ببیند؛ تقریبا با همین امید و آرزو هم زندگی میکند. زمانیکه جون ازدواج میکند و از آنجا میرود، رز تمام امید و تمرکز خود را به سمت دختر بزرگتر خود یعنی لوئیز میبرد که کاملا مشخص است استعداد کمتری نسبت به جون دارد. با اینکه لوئیز موفق میشود و اسم خود را سر زبانها میاندازد، اما کاری که او انجام میدهد، اصلا به آن چیزهایی که رز برایش در ذهن داشت، حتی نزدیک هم نیست. این فیلم با ۴ میلیون دلار بودجهای که داشت، توانست به درآمدی ۱۱ میلیون دلاری برسد و موفقیت نسبتا زیادی برای سازندگان خود داشته باشد. رزالیند راسل توانست برای ایفای نقش خود در این اثر، جایزه بهترین بازیگر زن را در مراسم گلدن گلوب دریافت کند.
۱۸- فیلم دامبو
فیلم Dumbo
- کارگردان: بن شارپستین، نورمن فرگوسن، ویلفرد جکسون، بیل رابرتز، جک کینی و ساموئل آرمسترانگ
- نویسنده: جو گرنت و دیک هیومر
- بازیگران: ادوارد بروفی، ورنا فلتون و کلیف ادواردز
- سال پخش: ۱۹۴۱
- ژانر: درام، ماجراجویی و انیمیشنی
- میانگین امتیازات Dumbo در IMDB: ۷.۲
در ابتدای داستان انیمیشن دامبو که از بهترین فیلم های مادرانه محسوب میشود، لک لک یک بچه فیل را به خانم جامبو، از اعضای قدیمی و کهنهکار سیرک تحویل میدهد. آنها خیلی زود متوجه میشوند که این فیل بیچاره، گوشهای خیلی بزرگی دارد و همین موضوع باعث میشود که او مدام مورد تمسخر قرار بگیرد و لقب «دامبو» را به او بدهند. دامبو بعد از اینکه از مادرش جدا میشود، به تیم دلقکهای سیرک میپیوندد تا کارهای مسخره انجام دهد. در این دوران، تنها دوست او یک موش است که به دامبو کمک میکند تا به پتانسیل کامل خود دست یابد و خود را فرای تمسخر دیگران، بهصورت کامل بشناسد. این فیلم بیشتر از هر چیزی همین دشمنیِ کلیشهای بین موش و فیل را مورد تمسخر قرار داده است. دامبو که چهارمین اثر استودیو دیزنی بود، نقدهای مثبت خیلی زیادی گرفت اما به خاطر نحوه نمایش نژادپرستانهی سیاهپوستان، از آن انتقاد شد.
۱۷- فیلم ماما میا!
فیلم Mama Mia!
- کارگردان: فیلیدا لیوید
- نویسنده: کاترین جانسون
- بازیگران: مریل استریپ، پیرس برازنان و کالین فرث
- سال پخش: ۲۰۰۸
- ژانر: کمدی، موزیکال و رمانتیک
- میانگین امتیازات Mama Mia! در IMDB: ۶.۵
قصهی این شماره از بهترین فیلم های مادرانه که ماجراهای عجیب و غریبی هم در بر دارد، در یک جزیرهی رنگارنگ یونانی اتفاق میافتد. یک زن جوان در این داستان، در آستانهی ازدواج قرار دارد و در همین حین متوجه میشود که یکی از سه مردی که میشناسد، ممکن است پدر واقعیاش باشد. بدون اینکه به مادرش چیزی بگوید، هر سه تای آنها را به مراسم ازدواجش دعوت میکند. کاترین جانسون داستان این فیلم را براساس کتاب خودش نوشته که این کتاب هم براساس موزیکالی با همین نام از سال ۱۹۹۹ بود. ماما میا نقدهای متنوعی از منتقدان دریافت کرد که اکثر آنها سبک موزیکال و ارزشهای تولید را تحسین کردند اما نسبت به انتخاب خوانندههای بیتجربه و همچنین لحن و تن ناهماهنگ آن انتقاد داشتند. البته هرچند که این فیلم با ۵۲ میلیون بودجه ساخت خود به درآمدی ۶۱۱ میلیون دلاری رسید و یکی از پرفروشترین آثار سال شد.
۱۶- فیلم باشگاه جوی لاک
فیلم The Joy Luck Club
- کارگردان: وین وانگ
- نویسنده: ایمی تن و رونالد بس
- بازیگران: سای چین، کیو چین و لیزا لو
- سال پخش: ۱۹۹۳
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات The Joy Luck Club در IMDB: ۷.۷
برای آشنایی با این مورد از بهترین فیلم های مادرانه، باید وارد داستان درام مادران آمریکایی-چینی بشویم و ارتباط آنها را با مادران مهاجرِ چینی خود درک کنیم. این فیلم براساس رمانی با همین نام که توسط ایمی تن در سال ۱۹۸۹ منتشر شده بود، ساخته شده است. داستان حول محور چهار زن بالغ میچرخد که مهاجران چینی هستند و در سان فرانسیسکو زندگی میکنند؛ کسانی که منظم یکدیگر را ملاقات میکنند، نوشیدنی مینوشند، غذا میخورند و برای هم داستان تعریف میکنند. هر کدام از این زنان، یک دختر بزرگ چینی-آمریکایی دارند. باشگاه جوی لاک گذشتههای مخفی این زنان و دختران آنها را نشان میدهد؛ اینکه چطور زندگیهای آنها با تداخل فرهنگهای چینی و آمریکایی شکل گرفته است و چقدر آنها تلاش کردند تا ارتباطهای خانوادگی و حتی یکدیگر را در این مسیر درک کنند.
۱۵- فیلم عزیزترین مادر
فیلم Mommie Dearest
- کارگردان: فرانک پری
- نویسنده: رابرت گتچل، تریسی هاچنه، فرانک پری و فرانک یابلانز
- بازیگران: فی داناوی، استیو فارست و دیانا اسکاروید
- سال پخش: ۱۹۸۱
- ژانر: درام و بیوگرافی
- میانگین امتیازات Mommie Dearest در IMDB: ۶.۶
عزیزترین مادر، یکی دیگر از بهترین فیلم های مادرانه است که سبکی بیوگرافی دارد. جوآن کرافورد که یک ستاره پرزرق و برق و البته تنها است، دو کودک یتیم را به سرپرستی میگیرد. در ابتدا، خانوادهی نامتعارف آنها عالی و خوشحال به نظر میرسد اما خیلی زود همه چیز تغییر میکند. بعد از اینکه تلاشهای جوآن برای رابطههای احساسی محقق نمیشود و حتی قرارداد او با استودیوهای MGM لغو میشود، رفتارهای بیرحمانه و سوءاستفادهگرانهی او نسبت به دخترش کریستینا خیلی بیشتر و واضحتر از قبل میشود. کریستینا خانه را ترک میکند و اولین قرارداد بازیگری خود را خیلی زود میبندد؛ اما متوجه میشود که سایه حضور مادرش همچنان روی او و حرفهاش سنگینی میکند. این فیلم با اینکه شکست بزرگی در باکس آفیس داشت و اغلب هم نقدهای منفی خیلی زیادی از منتقدان قرار گرفته بود، اما به خاطر فیلمنامهی عجیب و بازیگریهای متفاوت، وارد فهرست آثار کالت شد.
۱۴- فیلم مادر سریالی
فیلم Serial Mom
- کارگردان: جان واترز
- نویسنده: جان واترز
- بازیگران: کتلین ترنر، سم واترستون و ریکی لیک
- سال پخش: ۱۹۹۴
- ژانر: کمدی، جنایی و دلهرهآور
- میانگین امتیازات Serial Mom در IMDB: ۶.۸
«او یک مادر دوستداشتنی، فوقالعاده و مهربان است که… اتفاقا یک قاتل سریالی هم است!» مادر سریالی که از بهترین فیلم های مادرانه محسوب میشود، یک خانواده کامل و بینقص را از طبقه متوسط جامعه به تصویر میکشد. آنها وقتی متوجه میشوند که یکی از همسایههایشان تماسهای تلفنی ناشایست و آزاردهنده دریافت میکند، حسابی شوکه میشوند. مادر این خانواده، بیتوجهی به اعضای خانوادهاش را خیلی شخصی میکند و حسابی به او برمیخورد. مدت زیادی هم طول نمیکشد که مشخص میشود درواقع خود او، همان کسی است که این همسایه را اذیت میکند. زمانیکه بیتوجهیها و بیاحترامیها نسبت به خانوادهی دوستداشتنیاش بیشتر میشود، تعداد افراد این پرونده هم افزایش پیدا میکند؛ به همین ترتیب، پلیس هم به حقیقت نزدیکتر میشود و تصویر دنیای بینقص این خانواده را در معرض خطر قرار میدهد.
۱۳- فیلم پریهای دریایی
فیلم Mermaids
- کارگردان: ریچارد بنجامین
- نویسنده: جون رابرتز
- بازیگران: چر، باب هاسکینز و وینونا رایدر
- سال پخش: ۱۹۹۰
- ژانر: کمدی، درام و رمانتیک
- میانگین امتیازات Mermaids در IMDB: ۶.۷
ریچل فلکس بعد از اینکه یک رابطه ناموفق دیگر را تجربه میکند، دست اعضای خانوادهاش را میگیرد و با آنها به ماساچوست نقل مکان میکند تا همه چیز را دوباره از اول شروع کند. دخترش شارلوت که دوران بسیار گیجکننده و سختی را پشت سر میگذارد، اصلا به این نقل مکان راضی نبود و با اکراه تمام با او همراه میشود؛ کسی که در نظر دارد که به یک راهبه تبدیل شود. شارلوت در همین حین، عاشق یک پسر آرام و خوش رفتار به نام جو میشود که در کلیسا کار میکند و همین اتفاق ناگهانی، ماجراهای متنوعی را برایش به وجود میآورد. این شماره از بهترین فیلم های مادرانه، با تحسین و استقبال گستردهی منتقدان روبهرو شد؛ خصوصا بازی وینونا رایدر که حتی برای آن نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب هم شده بود.
۱۲- فیلم مادر
فیلم Mother
- کارگردان: آلبرت بروکس
- نویسنده: آلبرت بروکس و مانیکا جانسون
- بازیگران: آلبرت بروکس، دبی رینولدز و راب مارو
- سال پخش: ۱۹۹۶
- ژانر: کمدی و درام
- میانگین امتیازات Mother در IMDB: ۶.۹
جان که یک نویسنده علمی تخیلی است، دومین ازدواج ناموفق خود را پشت سر میگذارد. او تصمیم میگیرد که دوباره به خانه مادرش بازگردد و با او زندگی کند و در همین حین، مشکلاتش را با او از بین ببرد؛ او امیدوار است که با این کار، شانس خود را برای تجربه یک ارتباط موفق افزایش دهد. زیرا اینطور فکر میکند که با کنار آمدن با مادرش و مشکلاتی که بینشان وجود دارد، میتواند به این نتیجه برسد که چرا تمام ارتباطهای او با زنان، ناموفق بوده است. این فیلم تحسین و تقدیر منتقدان خیلی زیادی را بهدنبال داشت و حتی موفقیت مالی خیلی زیادی را برای کارگردانش به ارمغان آورد. آلبرت بروکس برای کارگردانی این فیلم، جایزههای خیلی زیادی را کسب کرد و به همراه مانیکا جانسون، جایزه بهترین فیلمنامه را در حلقه منتقدان فیلم نیویورک و انجمن ملی منتقدان فیلم بهدست آورد.
۱۱- فیلم زنان کوچک
فیلم Little Women
- کارگردان: گیلیان آرمسترانگ (نسخه ۱۹۹۴)/گرتا گرویگ (نسخه ۲۰۱۹)
- نویسنده: رابین سویکورد/گرتا گرویگ
- بازیگران: وینونا رایدر، گابریل بایرن و ترینی آلوارادو/سرشه رونان، اما واتسون و فلورنس پیو
- سال پخش: ۱۹۹۴/۲۰۱۹
- ژانر: درام، خانوادگی و رمانتیک
- میانگین امتیازات Little Women 1994 در IMDB: ۷.۳
- میانگین امتیازات Little Women 2019 در IMDB: ۷.۸
زنان کوچک که مورد دیگری از این فهرست بهترین فیلم های مادرانه است، داستان آن رمان کلاسیک مشهور و قلم معروف و دوست داشتنی لوییزا می الکات را کنار هم میآورد و به نمایش میگذارد. داستان درست به همان شکلی پیش میرود که شخصیت دیگر این نویسنده، یعنی جو مارچ، بالا و پایینهای زندگی ساختگی و تخیلی خودش را توصیف کرده بود. در این اثر، داستان دوست داشتنی چهار خواهر مارچ در جریان است. این چهار خواهر خود را مصمم کردند تا زندگی را با راه و روشی که خودشان دوست دارند، بگذرانند. موفقیت و شهرت دو نسخهای که از این داستان ساخته و اکران شد، کاملا گواه این است که داستان زنان کوچک هیچ زمان خاصی ندارد و نمایش آن در هر دورهای از زمان، بینندگان را مجذوب و درگیر خودش میکند.
۱۰- فیلم ماگنولیاهای فولادی
فیلم Steel Magnolias
- کارگردان: هربرت راس
- نویسنده: رابرت هارلینگ
- بازیگران: سالی فیلد، دالی پارتون و شرلی مکلین
- سال پخش: ۱۹۸۹
- ژانر: کمدی، رمانتیک و درام
- میانگین امتیازات Steel Magnolias در IMDB: ۷.۳
«خندهدارترین فیلمی که شما را به گریه میاندازد» این جمله، توصیفی از این شماره از بهترین فیلم های مادرانه است. داستان این فیلم حول محور گروهی متشکل از چند دوست بسیار صمیمی میچرخد که مدام در سالن زیبایی پرجنبوجوش تروی جونز در لوئیزیانا، در حال گشتوگذار و چرخیدن هستند. آنها در این مدت، با غم و غصهها، از دست دادنها، تراژدیهای پیشبینی نشده زندگی و دلشکستنها روبهرو میشوند؛ بهترین کاری هم که برای مواجه با این اتفاقات انجام میدهند، غیبت کردن و درد و دل کردن با یکدیگر است. اعضای این گروه به خوبی میدانند که چطور با وجود دوستی عجیب خود، از پس چالشهای زندگی بربیایند و همچنان زنده بمانند. اما دقیقا زمانیکه شلبی تصمیم میگیرد مادر شود، همه چیز بهم میریزد.
۹- فیلم اتاق
فیلم Room
- کارگردان: لنی آبراهامسون
- نویسنده: اما داناهیو
- بازیگران: بری لارسون، جیکوب ترمبلی و جوآن آلن
- سال پخش: ۲۰۱۵
- ژانر: دلهرهآور و درام
- میانگین امتیازات Room در IMDB: ۸.۱
به جرئت میتوان گفت که اتاق، یکی از دراماتیکترین و دلهرهآورترین آثاری است که در فهرست بهترین فیلم های مادرانه قرار دارد. اما داناهیو فیلمنامهی این اثر را براساس رمانی که خودش در سال ۲۰۱۰ با همین نام منتشر کرده بود، نوشته است؛ رمانی که هم آن زمان و هم الان، یکی از آثار پرفروش و محبوب به شمار میرود. داستان این فیلم حول محور زن جوانی میچرخد که برای ۷ سال زندانی شده است و یک پسر ۵ ساله دارد؛ پسر بچهای که در همین دوران اسارت به دنیا آمده است. کار به جایی میرسد که این مادر تصمیم میگیرد همه چیز را فدا کند تا پسرش بتواند از آن اتاق کوچک فرار کند و آزاد شود. فرار و آزادی به این پسر کوچک اجازه میدهد که دنیای بیرون و چیزهایی را که در آن وجود دارد، برای اولینبار تجربه کند. این فیلم هم توسط بینندگان مورد استقبال قرار گرفت و هم شدیدا تحسین منتقدان را بهدنبال داشت.
۸- فیلم نابودگر ۲: روز داوری
فیلم Terminator 2: Judgment Day
- کارگردان: جیمز کامرون
- نویسنده: جیمز کامرون و ویلیام ویشر
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، لیندا همیلتون و رابرت پاتریک
- سال پخش: ۱۹۹۱
- ژانر: اکشن و علمی تخیلی
- میانگین امتیازات Terminator 2: Judgment Day در IMDB: ۸.۶
بیشتر از ۱۰ سال از زمانیکه اولین ماشین به نام نابودگر تلاش کرد تا سارا کانر و پسر متولد نشدهاش یعنی جان را بکشد، میگذرد. مردی که در آینده به رهبر مقاومت انسانی در مقابل ماشینها خواهد شد، حالا یک پسر جوان و سالم است. بااینحال یک نابودگر و ترمیناتور دیگر به نام تی-۱۰۰۰ توسط ابررایانهای به نام اسکاینت به گذشته فرستاده شده است. این نابودگر جدید بسیار پیشرفتهتر و قدرتمندتر از نسخه قبلی خود است و مأموریت دارد که جان کانر را در دوران کودکیاش بکشد. البته خوشبختانه سارا و جان مجبور نیستند که بهتنهایی با خطر تی-۱۰۰۰ مقابله کنند. یک نابودگر دیگر (همان مدلی که سعی کرد سارا کانر را در سال ۱۹۸۴ بکشد و شکست خورد)، هم به گذشته فرستاده شده است تا از آنها محافظت کند. حالا نبرد برای فردا آغاز شده است.
۷- فیلم جولیتا
فیلم Julieta
- کارگردان: پدرو آلمودوار
- نویسنده: پدرو آلمودوار
- بازیگران: اما سوارز، آدریانا اوگارته و دنیل گرائو
- سال پخش: ۲۰۱۶
- ژانر: درام، اسرارآمیز و رمانتیک
- میانگین امتیازات Julieta در IMDB: ۷.۱
جولیتا یک زن میانسال است که به همراه نامزد خود یعنی لورنزو در مادرید زندگی میکند. هر دوی آنها در حال نقل مکان به پرتغال هستند که جولیتا بهصورت اتفاقی با «بیا» برخورد میکند؛ بهترین دوست سابق دختر جولیتا یعنی آنیتا. بیا برای جولیتا توضیح میدهد که آنیتا ازدواج کرده، سه فرزند دارد و در سوئیس زندگی میکند. جولیتا که بعد از ۱۲ سال دوری از دخترش دلشکسته شده، مهاجرت خود به پرتغال را لغو میکند و به ساختمان قبلی خود میرود؛ به امید اینکه آنیتا برایش نامهای بفرستد. زمانیکه با افکارش تنها میشود، برای مواجه با درد وقایعی که در دوران نوجوانیاش رخ داده بود، شروع به نوشتن خاطراتش میکند. در برههای، جولیتا دچار افسردگی میشود و با کمک آنیتا و بیا میتواند از آن حال رهایی پیدا کند. اما یک روز آنیتا ناپدید میشود و هیچ سرنخی برای پیدا کردنش وجود ندارد؛ به همین دلیل هم جولیتا ناامیدانه بهدنبال راهی برای درک دلایل ناپدید شدن دخترش میگردد.
۶- فیلم آلیس دیگر اینجا زندگی نمیکند
فیلم Alice Doesn’t Live Here Anymore
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- نویسنده: رابرت گتچل
- بازیگران: الن برستین، کریس کریستوفرسون و آلفرد لاتر
- سال پخش: ۱۹۷۴
- ژانر: درام و رمانتیک
- میانگین امتیازات Alice Doesn’t Live Here Anymore در IMDB: ۷.۳
«آلیس یک فرزند ۱۲ ساله دارد، شغلی ندارد و تک و تنها است. چطور آنقدر خوش میگذراند و خوشحال است؟» داستان این شماره از بهترین فیلم های مادرانه، حول محور یک مادر مجرد میچرخد که به همراه پسر کوچک خود سرتاسر ایالتهای جنوب غربی آمریکا را سفر میکند و بهدنبال یک زندگی بهتر میگردد. این فیلم کاملا مناسب کسانی است که همیشه آرزوی یک فرصت دوباره را داشتند. این فیلم در بیست و هفتمین دوره از جشنواره فیلم کن نمایش داده شد و جزو کاندیدهای نخل طلایی بود. منتقدانی که این اثر را تماشا کردند، حسابی از آن راضی بودند و نقدهای مثبتی بود که به سمتش روانه کردند. علاوهبر این، آلیس دیگر اینجا زندگی نمیکند، با ۱.۸ میلیون دلار بودجه ساخت، به درآمدی ۲۱ میلیون دلاری رسید که خودش موفقیت بزرگی محسوب میشد. الن برستین هم برای ایفای نقش در این اثر، جایزه بهترین بازیگر زن را در مراسم آکادمی اسکار دریافت کرد.
۵- فیلم شرایط مهرورزی
فیلم Terms of Endearment
- کارگردان: جیمز ال. بروکس
- نویسنده: جیمز ال. بروکس
- بازیگران: دبرا وینگر، شرلی مکلین و جک نیکلسون
- سال پخش: ۱۹۸۳
- ژانر: درام و کمدی
- میانگین امتیازات Terms of Endearment در IMDB: ۷.۴
آرورا و اما که در مرکز داستان قرار دارند، مادر و دختری هستند که هر کدام ساز خودشان را میزنند و مسیر متفاوتی را در زندگی در پیش گرفتند. ماجرا با ازدواج اما آغاز میشود و در طی همین مدت آرورا به وضوح نشان میدهد که چقدر دشوار و در عین حال دوستداشتنی میتواند باشد. این مورد از بهترین فیلم های مادرانه، چند سال از زندگی آنها را به تصویر میکشد؛ سالهایی که هر کدام از آنها دلایل مختلفی برای ادامه زندگی و یافتن خوشحالی و شالی پیدا میکنند. بهعنوان مثال، ارتباط آرورا با گرت بریدلاو کاملا چشمگیر و شوکه کننده است؛ یک فضانورد بازنشسته که در همسایگی او زندگی میکند. به مرور زمان و به واسطهی داستان این فیلم ما متوجه میشویم که افراد مختلف، هر کدام عشق و علاقهی خود را به شکلهای بسیار متفاوت و متنوعی ابراز میکنند.
۴- فیلم میتوانی روی من حساب کنی
فیلم You Can Count on Me
- کارگردان: کنث لونرگان
- نویسنده: کنث لونرگان
- بازیگران: لورا لینی، مارک رافالو و متیو برودریک
- سال پخش: ۲۰۰۰
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات You Can Count on Me در IMDB: ۷.۵
سمی یک مادر مجرد است که شدیدا از پسر ۸ سالهی خود محافظت میکند. او در همان شهر کوچکی که خودش در آن بزرگ شده بود، زندگی میکند و در یک بانک محلی هم مشغول به کار است؛ شرایطی که کاملا او را راضی نگه داشته است. زمانیکه برادر سمی به نام تری به ملاقات آنها میآید، بلافاصله فضای خالیای را که در زندگی خودش و پسرش به وجود آمده بود، پر میکند. او که موقتا از محدودیتهای خود بهعنوان یک مادر دستتنها رها شده بود، کم کم شروع به رهایی و فاصله گرفتن از روال عادی زندگی خود میکند. در یک رشته از حوادث آسیبزا، سمی بین کمک کردن به برادرش و همچنین غریزه مادریاش برای محافظت از پسر خود و جلوگیری از آسیب دیدنش، گیر میکند و حسابی تحت فشار قرار میگیرد.
۳- فیلم مامان
فیلم Mommy
- کارگردان: خاویر دولان
- نویسنده: خاویر دولان
- بازیگران: ان دوروال، آنتوان اولیور پیلون و سوزان کلمنت
- سال پخش: ۲۰۱۴
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات Mommy در IMDB: ۸
داستان این فیلم حول محور یک مادر و پسر نوجوان او میچرخد که برخی اوقات خشن میشود. این مادر شدیدا در تلاش است که رفتارهای پسرش را کنترل کند؛ زیرا اصلا دلش نمیخواهد پسرش را در مراکز درمانی ببیند و ناامیدانه به هر راهی چنگ میزند. داستان بیشتر از هر چیزی روی ارتباط این مادر و پسر تمرکز دارد و از آن دسته موضوعاتی است که بارها در آثار خاویر دولان تکرار میشود. چیزی که این مورد از بهترین فیلم های مادرانه را از دیگر آثار مشابه خود متمایز میکند، این است که با نسبتِ غیرمتعارف ۱:۱ فیلمبرداری شده است. فیلم مامان در جشنواره فیلم کن نمایش داده شد و توانست جایزه ویژه هیئت داوران را دریافت کند. بلافاصله بعد از آن هم مورد استقبال منتقدان قرار گرفت و فروش زیادی هم در باکس آفیس داشت؛ البته علاوهبر جایزههایی که در جشنوارههای مختلف گرفت.
۲- فیلم همه چیز درباره مادرم
فیلم All About My Mother
- کارگردان: پدرو آلمودوار
- نویسنده: پدرو آلمودوار
- بازیگران: سیسلیا روث، ماریسا پاردز و کاندلا پنیا
- سال پخش: ۱۹۹۹
- ژانر: درام
- میانگین امتیازات All About My Mother در IMDB: ۷.۸
یک ضربالمثل یونانی میگوید: «تنها زنانی که چشمان خود را با اشک شستهاند، میتوانند به وضوح همه چیز را ببینند.» اما این جمله درباره مانوئلا صدق نمیکند. یک شب ماشینی با پسرش استبان تصادف میکند و جان او را میگیرد. مانوئلا هم از غم خیلی زیاد، آنقدر گریه میکند که چشمانش کاملا خشک میشود. بعد از این اتفاق، او نهتنها هیچ چیزی را واضح نمیبیند، بلکه دوران حال و آینده هم با یکدیگر مخلوط میشوند و به سمت تاریکی میرود. در همین حین، او تصمیم میگیرد که بهدنبال پدرش بگردد و او را پیدا کند. این فیلم موضوعات پیچیدهای مانند ایدز، گرایشها جنسی متفاوت، ایمان و هستیگرایی را مورد بررسی قرار میدهد. موضوع آن هم از اثر دیگری از پدرو آلمودوار یعنی فیلم The Flower of My Secret (گل اسرار من) گرفته شده است.
۱- فیلم مادر
فیلم Mother
- کارگردان: بونگ جون هو
- نویسنده: بونگ جون هو
- بازیگران: کیم هیه جا، وون بین و جین گوو
- سال پخش: ۲۰۰۹
- ژانر: درام، جنایی و اسرارآمیز
- میانگین امتیازات Mother در IMDB: ۷.۸
بالاخره به اولین شماره و آخرین مورد از فهرست بهترین فیلم های مادرانه رسیدیم که برای آشنایی با آن باید به کشور کره جنوبی سفر کنیم. داستان حول محور مادری میچرخد که بدون سر و صدایی به همراه پسر بیست و هشت سالهاش یعنی دو-جون زندگی میکند؛ کسی که برای همسایگان خود گیاهان دارویی تهیه میکند و طب سوزنی برایشان انجام میدهد. یک روز، دختر بیچارهای بهطرز وحشیانهای به قتل میرسد و بلافاصله دو-جون متهم اول این پرونده میشود. حالا این تصمیم نهایی برعهده مادرش است که آیا تمام سعی خود را برای اثبات بیگناهی فرزندش بکند یا اینکه او را به همان شکل زندانی رها کند. این فیلم تا حد زیادی مورد استقبال منتقدان قرار گرفت و تحسین خیلیها را بهدنبال داشت؛ خصوصا به خاطر بازی کیم هیه جا، سبک کارگردانی، فیلمنامه و همچنین منحصربهفرد بودن خود فیلم.