دانشمندان سیاهچالههای بسیار عظیم را در دوران نوزادی آنها کشف کردند
دانشمندان سیاهچالههای بسیار عظیم را در دوران نوزادی آنها کشف کردند
اخترشناسان این نقاط کوچک سرخرنگ را نخست با تلسکوپ فضایی هابل مشاهده کرده بودند، اما تصاویر پیشین آنها را شبیه دیگر کهکشانها جلوه میداد.
اکنون تلسکوپ فضایی جیمز وب از هویت واقعی آنها پرده برداشته است و دانشمندان میگویند که آن نقاط سرخ نوزادِ سیاهچالههای بسیار عظیماند.
جوریت متی، عضو موسسه علم و فناوری اتریش، گفت: «تلسکوپ فضایی جیمز وب، بدون اینکه برای این هدف خاص ساخته شده باشد، به ما کمک کرد تا تعیین کنیم که این نقاط سرخ کمرنگ – که در گذشتههای دور کیهان پیدا شدهاند – نسخه کوچکی از سیاهچالههای بسیار عظیماند. این اجرام خاص، میتوانند شیوه اندیشه ما را درمورد پیدایش سیاهچالهها تغییر دهند.»
او افزود: «یافتههای کنونی میتواند ما را یک گام به پاسخ یکی از بزرگترین معماهای نجوم نزدیک کند: براساس مدلهای کنونی، برخی از سیاهچالههای کلانجرم در کیهان اولیه صرفا «خیلی سریع» رشد کردهاند. اما نمیدانیم چگونه شکل گرفتهاند.»
با وجود آنکه سیاهچالهها زمانی به قدری اسرارآمیز بودند که برخی به وجودشان شک داشتند، اما اکنون بیشازپیش روشن شده است که سیاهچالههای کلانجرم در سراسر کیهان پراکندهاند. تصور میشود که تقریبا در مرکز هر کهکشان بزرگ، از جمله کهکشان ما، یک سیاهچاله کلانجرم وجود دشته باشد که جرم آن به میلیاردها برابر جرم خورشید میرسد.
اما برخی از سیاهچالهها بسیار فعالتر از سیاهچاله غولپیکر عمدتا خفته ما هستند. آنها مقادیر زیادی ماده را میبلعند و به قدری درخشان میشوند که میتوان آنها را، که به اختروش مشهورند، در حاشیه کیهان دید. آنها ازجمله درخشانترین اجرام کیهان به شمار میروند.
برخی از این اختروشها، با توجه به قدمتی که دارند، عظیمتر از آن به نظر میرسند که وجود داشته باشند. دانشمندان از آنها برا «مسئلهساز» مینامند، چراکه به نظر میرسد سریعتر از تصور ممکن رشد کردهاند.
اجرام تازهکشفشده میتوانند به توضیح این مشکل کمک کنند. دانشمندان میگویند به نظر میرسد آنها «اختروشهایی» با جرم کمتر و رنگ متفاوت با «مسئلهسازها» باشند.
اختروشهای مسئلهساز آبی، بسیار درخشاناند و ممکن است میلیاردها برابر خورشید ما جرم داشته باشند، درحالیکه نقاط سرخ ممکن است تنها ده برابر خورشید جرم داشته باشند و به دلیل گردوغبار پیرامون خود، سرخرنگ شده باشند. اما اکنون ممکن است پژوهشگران قادر باشند رد آنها را بگیرند و ببینند که چگونه آنها به آن اختروشهای مسئلهساز، آبی و درخشانی بدل میشوند که تا کنون بسیار مشکلساز بودهاند.
جوریت متی میگوید: «بررسی دقیقتر نوزاد سیاهچالههای کلانجرم به ما امکان میدهد تا درک بهتری از چگونگی پیدایش اختروشهای مسئلهساز داشته باشیم.»
یافتههای جدید درباره نقاط سرخ کوچک در مقالهای در «آستروفیزیکال ژورنال» منتشر شده است.
مجله خبری gsxr