آگهی عرضه سهام سایپا تمدید شد؛ مشتریان جنجالی نارنجیها مشخص شدند

آگهی عرضه سهام سایپا تمدید شد؛ مشتریان جنجالی نارنجیها مشخص شدند
بنابر تصمیم مدیران شرکت سایپا، آگهی فراخوان شناسایی و بررسی صلاحیت متقاضیان خرید سهام تودلی این شرکت به مدت ۱۵ روز تمدید شد. بنابر شنیدهها تاکنون چهار متقاضی پاکت پیشنهاد خود را برای خرید سهام این شرکت تحویل دادند و احتمالا در روزهای آینده مشتریان مطرح دیگری نیز آمادگی خود را اعلام کنند.
به گزارش gsxr، پس از واگذاری پرحاشیه ایران خودرو به کروز، اکنون نوبت واگذاری سایپا رسیده تا تکلیف خصوصیسازی دومین خودروساز دولتی نیز روشن شود. قرار است ۴۲ درصد از سهام تودلی سایپا متعلق به دولت و به مدیریت سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) به ارزش تقریبی ۵۰ هزار میلیارد تومان به متقاضی اصلح و دارای شرایط واگذار شود.
هنوز اسامی متقاضیان به صورت رسمی اعلام نشده اما براساس شنیدهها تا امروز چهار پاکت وصول شده است؛ جدای از متقاضیان از قبل معلوم، نامهای جدیدی نیز بهعنوان متقاضی خرید سایپا درخواست پیشنهاد خود را اعلام کردهاند.
انتقال قدرت خودروسازی ایران از تهران به کرمان؟
طبق پیشبینیها کرمان موتور بهعنوان اصلیترین متقاضی سایپا تقاضای خود را اعلام کرده است. در عمل نیز این شرکت با ورود به عرصه سهامداری سایپا در سالهای گذشته و تعامل با این شرکت دولتی برای داخلیسازی مشترک محصولات میل واقعی خود را برای توسعه فعالیتهایش نشان داده است.
اگر قرار باشد سایپا به کرمان موتور برسد در واقع استان کرمان قطب خودرویی ایران خواهد شد. در حال حاضر ۶ شرکت خودروسازی در استان کرمان مشغول فعالیتاند و روی هم بیش از ۳۰۰ هزار خودرو در سال تولید میکنند. با اضافه شدن سایپا به جمع این شرکتها میتوان گفت صنعت خودروی ایران به دست کرمانیها خواهد افتاد.
از جاده تا آشپزخانه با اسنوا
دومین متقاضی، گروه انتخاب و برند اسنوا است که تمایل خود را به خرید سایپا اعلام کرده و قصد دارد وارد عرصه خودروسازی شود. البته که تجربه عامل مهمی در تعیین صلاحیت خریدار خواهد بود و این نکته میتواند شانس اسنوا را برای خرید سایپا کاهش دهد.
ب.ز به دنبال خرید سایپا
شنیدههای gsxr از نام سومین متقاضی حکایت از آن دارد که هلدینگ دات وان با پشتیبانی و سرمایه گذاری آقای بابک زنجانی فعال مشهور اقتصادی خواهان خرید سایپا است. میلیاردر مشهور ایرانی که سالها به دلیل جرایم مالی در زندان به سر میبرد پس از رفع دیون و بازگرداندن اموال اقدام به تأسیس یک شرکت حمل و نقل با نام “دات وان” کرده است. دات وات که چند روز قبل بزرگترین قرارداد سرمایهگذاری تاریخ حمل و نقل ایران را با دولت امضا کرد، قصد دارد تا با ادامه اقدامات جسورانه و عجیب خود وارد عرصه خودروسازی شود.
در مورد احتمال موافقت با پیشنهاد دات وان چیزی نمیتوان حدس زد؛ اگر اخبار دات وان را دنبال کنید همه چیز در مورد این شرکت عجیب و غریب است، شاید در خواب و یا شاید در واقعیت بابک زنجانی ساینا و کوییک کند!
اول خانه بعدا همسایه
چهارمین پاکت نیز که در اواخر وقت نخست آگهی به سایپا رسیده متعلق به هلدینگ GBG است؛ خانواده گرامی مالک برندهای معروف مواد غذایی گلستان، اطلس خودرو، آسان موتور و فرداموتورز بهعنوان جدیدترین مدعی خرید سایپا وارد گود رقابت شده است.
این هلدینگ بزرگ و معروف در سالهای طولانی فعالیت خود در عرصه خودرو، فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است؛ اکنون نیز وضعیت بازوی خودروسازی این هلدینگ یعنی فردا موتور آنچنان خوب نیست و بنظر میرسد احیای این شرکت به خرید یک خودروسازی جدید اولویت داشته باشد. چند سال قبل هم این شرکت موفق شد صلاحیت خود را برای خرید اموال عظیم خودرو ثابت کند و در نهایت مالک کارخانه خودروسازی بروجرد شود.
پنجمین مشتری با سودای تصاحب کل جاده مخصوص
تمدید زمان آگهی فراخوان سایپا حواشی زیادی داشت؛ اسامی نامبرده نسبت به این موضوع اعتراض داشتند اما بنظر میرسد این تمدید به تقاضای سازمان بورس اتفاق افتاده است.
پیگیریها نشان میدهد شاید متقاضی پنجمی هم وارد رقابت شود؛ شرکت کروز، مالک ایران خودرو و گروه بهمن در ادامه تصاحب صنعت خودروی ایران بدنبال فتح کامل جاده مخصوص است و احتمالا با اسم یکی از این دو شرکت و یا حتی رأسا وارد لیست متقاضیان خرید سایپا شود.
ذات این اتفاق به خودی خود بد نیست، اتفاقا ادغام خودروسازیها به عنوان یک روند جهانی برای کنترل هزینهها امری مطلوب است اما بایستی توجه داشت در فضای بسته اقتصاد ایران، مونوپولی و تک قطبی چه نتیجهای را در پی دارد.
مسئولیت سنگین وزیر صمت و رئیس ایدرو برای واگذاری صحیح بیت المال
محمد اتابک وزیر صمت و فرشاد مقیمی رئیس ایدرو و مدیرعامل سابق ایران خودرو مسئولیت واگذاری صحیح و شفاف سایپا را برعهده دارند؛ شرکتی که سالها با ثروت مردم ایران بزرگ شده و در عین حال با تولیدات قدیمی و از رده خارج خود زخم بزرگی بر پیکره حمل و نقل ایران برجای گذاشته است.
تا اینجای سال جدید، سایپا برخلاف بقیه خودروسازها وضعیت خوبی را تجربه نکرده و با سیل عظیم خودروهای ناقص در پارکینگ روبرو است. به غیر از این، بحران نبود پیشرانه بروز در سبد محصولات و همچنین روند کند توسعه محصولات جدید باعث شده تا مالک آینده با حجم زیادی از مشکلات دست و پنجه نرم کند.