تاریخچه موتور های جستجو: چرا گوگل همه را خورد؟
تاریخچه موتور های جستجو: چرا گوگل همه را خورد؟
شاید کنجکاوی اصلی ترین مشخصه ذهن انسان باشد. آدم از ابتدای پیدایش خود در جستجو بوده است: از جستجوی غذا گرفته تا پاسخ به بزرگ ترین سوالات مانند جهان هستی، پیدایش انسان، معرفت الهی و وجود خدا. به هر حال بعد از گذشت چندین قرن از پیدایش انسان، باید موتور های جستجویی به وجود بیایند تا قدری از حس کنجکاوی انسان را ارضا کنند.
در این مقاله به بررسی تاریخچه موتور های جستجو از پیدایش تا گسترش و ماندگاری گوگل میان این تعداد سرچ انجین می پردازیم.
در 20 سال گذشته، جستجو به صورت آنلاین به سرعت رشد کرده است. از معرفی وب جهانی در سال 1991 تا امروز، موتورهای جستجو به طور مداوم تکامل یافته اند، زیرا استانداردهای جدیدی توسط دنیای وب به سرعت در حال رشد، تعیین شده است.
در سال 1997 عبارتی به نام بهینه سازی موتور های جستجو یا سئو برای نخستین بار توسط John Audette و Bruce Clay (مالک قدیمی آژانس تبلیغاتی BruceClay) به کار برده شد که بعد ها به صنعتی چندین میلیون دلاری تبدیل شد. در سال 1998 نیز گوگل وارد عرصه موتورهای جستجو شد و با آپدیت های مکرر و توجه به نیاز کاربری، سهم بازار وسیعی از بازار موتورهای جستجو را به دست گرفت و به رهبر این صنعت تبدیل شد.
در سال 2009، مایکروسافت همه چیزهایی را که از موتورهای جستجوی قبلی خود آموخته بود (MSN Search، جستجوی زنده، جستجوی زنده ویندوز) جمع آوری کرد و همه آنها را در چیزی که اکنون بینگ می نامند، جمع آوری کرد. حدود یک سال بعد، یاهو! با مایکروسافت همراه شد و شروع به استفاده از فناوری جستجوی بینگ کرد.
در ادامه به بررسی تاریخچه موتور های جستجو بر اساس تاریخ خواهیم پرداخت:
تاریخچه موتور های جستجو بر اساس زمان
سال 1990:
- آرشیو (Archive.org) اولین موتور جستجو جهان ایجاد شده توسط Alan Emtage، دانشجوی دانشگاه مک گیل در مونترال. طرح ابتدایی سایت بسیار ساده بود و مانند دفترچه تلفن، تعداد صفحات و سایت های موجود در آن زیر 300 عدد بود.
سال 1991:
- تولد اینترنت: تیم برنرز لی اختراع خود را تحت عنوان وب جهانی (www) معرفی کرد.
سال 1993:
- Aliweb: به عقیده بسیاری، در آن زمان AliWeb اولین موتور جستجوی با قابلیت ایندکس محتوا بود. این موتور جستجو به کاربران اجازه می داد جستجو خود را بر اساس توضیحات، آدرس سایت، کلمات کلیدی و … انجام دهند. وبسایت این موتور جستجو همچنان پابرجاست و اگر اهل جستجوی بشدت قدیمی هستید می توانید از آن استفاده کنید.
- Wanderer: اولین خزنده وب که سایت ها را کرول کرد و تعداد وبسایت های آن زمان را حدود 600 و تعداد یوزر های اینترنت را حدود 10 میلیون نفر تخمین زد.
سال 1994:
- WebCrawler: اولین موتور جستجویی که صفحات وب را به صورت کامل ایندکس کرد و به جستجوگران اجازه می داد با هر کلمه ای جستجو کنند.
- Lycos: در همان سال، موتور جستجو و پورتال وب لایکوس نیز راه اندازی شد تا وب کرولر بی رقیب نباشد.
سال 1995:
- یاهو به عنوان وب دایرکتوری تاسیس شد و بعد ها با راه اندازی سرویس ایمیل و مسنجر به همراه موتور جستجو یکی از رقبای اصلی گوگل شد.
- آلتا ویستا: با استفاده از خزنده ای چند رشته ای، تعداد زیادی از صفحات وبسایت های مهم را پوشش داد و پر طرفدار شد اما به علت کمبود زیر ساخت های لازم، چند سال بعد از دور رقابت کنار رفت و توسط یاهو خریداری شد. در حال حاضر اگر به دنبال این موتور جستجو هستید باید بدانید که مستقیما به یاهو منتقل می شوید!
- · Excite: یکی از موتور های جستجویی که از سال 1995 تاکنون در حال فعالیت است. ایده اصلی راه اندازی این وبسایت، پرتالی بود که علاوه بر نشان دادن اخبار و آب و هوا، موتور جستجویی هم باشد.
سال 1996:
- Inktomi: نام و لوگو این موتور جستجو که در سال 1996 تاسیس شد، اشاره ای به نام عنکبوتی افسانه ای در زبان مردم لاکوتا است که دشمنان خود را با خنده و حیله شکست می داد. متاسفانه طی حباب دات کام، این شرکت ورشکست شد و باز هم یاهو آن را خرید! در حال حاضر اگر نام Inktomi را سرچ کنید، دامنه آن برای فروش گذاشته شده است!
در این سال تعداد وبسایت ها در حدود 650 هزار عدد و کاربران اینترنت جهانی بیش از 74 میلیون نفر بود.
سال 1997:
- اصطلاحات سئو برای اولین بار توسط John Audette و Bruce Clay استفاده شد.
- یاندکس (بزرگ ترین موتور جستجوی در حال حاضر روسیه) راه اندازی شد.
- موتور جستجوی Ask Jeeves نیز توسط Garrett Gruener و David Warthenساخته شد. سرویس جستجوی اسک دات کام در سال ۱۹۹۵ توسط گرت گرونر نوشته شد. این سرویس تا قبل از ورود گوگل به عرصه موتورهای جستجو، یکی از پرطرفدارترین سرویسهای جستجو در جهان بود.
سال 1998:
- گوگل توسط سرگئی برین و لری پیج راه اندازی شد.
- بیل گراس ایده اولین تبلیغات PPC یا پولی در سطح وب را گسترش داد.
- مایکروسافت MSN Search را با استفاده از فناوری جستجوی Inktomi راه اندازی کرد.
در این سال با ظهور گوگل، اهمیت لینک سازی خارجی، سئو آف پیج و بک لینک بسیار زیاد شد.
سال 1999:
- کنفرانس SES: اولین کنفرانس استراتژی موتورهای جستجو توسط دنی سالیوان در این سال برگزار شد.
آمار ها نشان می دهد در این سال با رشد فزاینده ای، تعداد کاربران اینترنت از 279 میلیون نفر گذشت و چیزی حدود 2.2 میلیون سایت وجود داشت.
سال 2000:
- یاهو شروع به کپی برداری تکنولوژی گوگل در سرچ انجین خود کرد اما رویه خود را در سال 2004 تغییر داد.
- بایدو، بزرگترین موتور جستجوی چین راه اندازی شد.
- AdWords: محصول تبلیغاتی ومنبع اصلی درآمد گوگل راه اندازی شد. درآمد تبلیغاتی گوگل از این پلتفرم در سال 2010 بالغ بر 28 میلیارد دلار بود.
سال 2002:
- سلطنت گوگل آغاز شد!
- Froogle، موتور جستجوی محصول گوگل توسط این شرکت راه اندازی شد. در حال حاضر این پلتفرم با نام Google Shopping در دسترس است.
سال 2003:
- سیستم های مدیریت محتوای بلاگر و وردپرس برای تولید محتوا ایجاد و به سرعت محبوب شدند.
- آپدیت “فلوریدا” گوگل دنیای سئو را وارونه کرد. پس از این به روز رسانی، تاکید شد که کیفیت محتوا و کد HTML مهم ترین فاکتور برای رتبه بندی در موتور جستجو گوگل هستند.
در این سال تعداد یوزر های اینترنت از 780 میلیون گذشت.
سال 2004:
- SEOmoz یکی از بزرگترین ابزار های حال حاضر سئو سایت توسط رند فیسکین راه اندازی شد.
- Google Local برای ارائه فهرست، نقشه ها و مسیرهای کسب و کار محلی مرتبط معرفی شد.
سال 2006:
- گوگل نرم افزار Urchin را خریداری و سپس گوگل آنالیتیکس را راه اندازی کرد.
- Google Webmaster Central راه اندازی شد. گوگل به همراه MSN و Yahoo از نقشه سایت با فرمت XML حمایت کردند.
- گوگل یوتیوب را به مبلغ 1.65 میلیارد دلار خریداری کرد که بعداً به دومین موتور جستجوی بزرگ دنیا تبدیل شد.
سال 2009:
- مایکروسافت بار دیگر نام موتور جستجوی خود را تغییر نام داد و از Windows Live Search به Bing تبدیل شد.
- Canonical توسط هر سه موتور جستجوی اصلی (گوگل، بینگ و یاهو) پشتیبانی شد.
در سال های بعد، گوگل با به روز رسانی هایی مانند پاندا، پنگوئن، تازگی محتوا و … قدرت خود را بیش از پیش کرد و بیشترین سهم بازار موتور های جستجو را از آن خود کرد.