چگونه در زندگی هدفگذاری کنیم و به خواستههای خود برسیم؟
چگونه در زندگی هدفگذاری کنیم و به خواستههای خود برسیم؟
در آغاز هر سال بسیاری از ما تصمیمات جدیدی برای سال جدید میگیریم و در مورد آنچه که در گذشته انجام داده یا ندادهایم فکر میکنیم. متاسفانه در اغلب موارد این هدفگذاریها و رویاپردازیها فقط به ابتدای سال محدود میشود و پس از مدتی این اهداف را فراموش کرده و یا از دستیابی به آنها ناامید میشویم.
علت این رفتار آن است که ما هنوز تفاوت بین نتیجه و هدف را نمیدانیم و تنها افراد معدودی راه رسیدن به هدف و موفقیت را آموختهاند و آن را اجرا میکنند. طبق گزارشها و تحقیقات جهانی، تنها 9.2 درصد از افراد در دستیابی به اهدافشان موفق هستند و 42 درصد پس از یک ماه از اهداف خود ناامید شده و تسلیم میشوند. امروز در دیجی رو قصد داریم راههایی برای تبدیل رویا و آرزو به هدف و رسیدن به موفقیت را برای شما بیان کنیم. با ما همراه باشید.
هدف چیست؟
افراد میتوانند اهداف مختلفی داشته باشند اما باید توجه داشت که رویا و یا امید و آرزو، هدف نیست. مثلا اگر شما بگویید من دوست دارم صاحبخانه شوم، این یک رویا و آرزو است، ولی هنوز هدف شما نیست.
هدف باید خاص و قابل اندازهگیری باشد یعنی شما باید بگویید من تا 5 سال آینده 40 میلیون تومان پسانداز میکنم یا اینکه من تا سه ماه آینده فلان خانه را میخرم. برای اینکه هدف شما واقعی و مشخص باشد باید دقیقا مشخص کنید که در چه زمانی به چه جایگاه و مکانی خواهید رسید.
چگونه اهدافمان را مشخص کنیم؟
اهداف بزرگ داشته باشید، ولی از هدف های کوچک شروع کنید.
یکی از بهترین راهها برای رسیدن به هدف، انتخاب یک هدف کوچک و ملموس است. اگر هدف شما این است که برای خرید خانه پسانداز کنید، اولین هدف شما میتواند پسانداز ده میلیون تومان در سه ماه آینده باشد.
اگر هدف شما سلامتی و از بین بردن بیماری است، باید اهداف کوچک خود را انتخاب کنید؛ مثلا هر روز به مدت یک ماه، دو وعده سبزیجات میل کنید یا پنج بار در هفته پیادهروی کنید.
اهداف بزرگ داشته باشید ولی برای رسیدن به اهدافتان، قدمهای کوچک و واقعبینانه بردارید و از یک هدف کوچک و ملموس شروع کنید. زمانی که به هدف اول رسیدید، میتوانید اهداف بعدی را تعیین نموده و به این ترتیب راه را برای رسیدن به رویای اصلی خود هموار کنید.
چگونه به اهداف خود برسیم؟
1. با افکار منفی خود مقابله کنید
اهداف شما ترسناک و دست نیافتنی هستند؟ نمیدانید که میتوانید این کار را انجام بدهید یا نه؟ قبلا این راه را امتحان کردهاید ولی شکست خوردهاید؟ در راه رسیدن به هدفتان باید کارهایی را انجام بدهید که دوست ندارید؟
بیایید برای چند دقیقه نسبت به آنچه در ذهنتان اتفاق میافتد، واقع بین باشید. افکار ترسناک و منفی خود را بنویسید و به آنها نگاهی بیندازید. سپس یک فکر کوچک و مثبت را انتخاب کنید تا به شما کمک کند افکار منفی و صدای ترسناک درونتان را تغییر دهید.
اگر ندایی در درونتان به شما میگوید: “من هیچ وقت پولدار نمیشوم و مدیریت مالی ندارم” به آن فکر کنید و ببینید آیا این صدا درست و واقعی است؟ شاید شما هیچ وقت به اهدافتان در گذشته نرسیده باشید، ولی حداقل در آن مسیر قدم برداشتهاید و این خود یک مزیت است. سعی کنید از فکر کردن به آن صدای منفی خودداری کنید و به جای آن به افکار مثبت فکر کنید؛ مانند اینکه: “بعضی اوقات من توانستم پسانداز کنم و پول خود را به خوبی مدیریت نمایم”.
اگر جسم و زندگی شما در یک جهت حرکت کند ولی ذهن شما به سمت دیگری برود و به آن بپردازد، هرگز به هدف خود نخواهید رسید!
2. تجزیه و تحلیل کردن قدمها برای رسیدن به هدف
بیایید درمورد هدف “پس انداز 10 میلیون تومان در طی سه ماه آینده” صحبت کنیم. به نظرتان چگونه میتوانید آن را انجام بدهید؟ در واقع مراحل و نکات زیادی برای رسیدن و نزدیک شدن به این هدف وجود دارد. به طور مثال:
- تمام هزینههایی که طی یک ماه صرف میکنید را بنویسید.
- میزان درآمد ماهانهتان را یادداشت کنید.
- برای پسانداز 10 میلیون تومان، شما باید حداقل ماهانه 3.5 میلیون تومان پسانداز کنید.
- به تمام هزینههای ماهانهتان توجه کنید و ببینید چگونه میتوانید صرفهجویی کرده و هزینه کمتری صرف کنید.
- آیا راه کسب درآمد جدیدی را میتوانید پیدا کنید و درآمد ماهانهتان را افزایش بدهید؟
تهیه این لیست ممکن است کمی سخت باشد ولی دقت داشته باشید که نیازی نیست شما همه کارها را با هم انجام بدهید، بلکه میتوانید به صورت تدریجی به اهدافتان نزدیک شوید.
3. کارهایتان را برنامهریزی کنید
پیش از تهیه لیست خود، سراغ تقویم بروید. زمان مشخص و دقیقی برای انجام کارهایتان تعیین کنید. به طور مثال، شنبه ساعت 3 در مورد راههای جدید کسب درآمد تحقیق کنید. پنج شنبه ساعت 7 بعد از ظهر به تحلیل هزینههایتان بپردازید و …
برنامهریزی در هر زمینهای یک راه حل عالی برای مدیریت کارهای بزرگ است. در واقع با این کار دیگر نیازی نیست نگران انجام لیست کارهایتان باشید، زیرا برای انجام هر کار، زمان و روز مشخصی تعیین کردهاید.
برنامهریزی در هر مرحله برای رسیدن به هدف، روشی است که موفقیت شما را تضمین خواهد کرد. بعد از این همه تحلیل و برنامهریزی شما میتوانید با تغییر یک عادت کوچک در زندگی، به هدفتان نزدیکتر شوید؛ به طور مثال: شما در روز دو بار برای صرف میان وعده به کافی شاپ میروید و حدود 25 هزار تومان هزینه میکنید. در صورتی که اگر شما این میان وعده را از منزل بیاورید، در هفته 150 هزار تومان و در ماه 600 هزار تومان صرفه جویی کردهاید. بنابراین شما با تغییر در عادات کوچک و برنامهریزی برای زندگیتان به راحتی میتوانید به سمت اهدافتان گام بردارید.
4. از خود بپرسید: اگر مانعی پیش آمد چه کار کنم؟
اگر افراد قبل از اینکه مشکلات و موانع برایشان پیش بیاید، برنامهریزی جهت حل موانع داشته باشند، به احتمال بسیار زیاد به هدفشان خواهند رسید. واقعیت این است که زندگی در جریان است و اتفاقاتی ممکن است پیش بیاید که شما نتوانید به برنامهریزیتان عمل کنید.
مثلا: شما متعهد میشوید که هر روز صبح میان وعدهای برای کارتان همراه خود ببرید ولی یک روز صبح به خاطر مشکلاتی این کار را فراموش میکنید. اکنون چه میکنید؟ چندین گزینه وجود دارد، برگشت به منزل و برداشتن میان وعده، خرید میان وعده ارزانتر یا … .
نیازی نیست شما در همان لحظه به حل مشکل فکر کنید بلکه باید قبلا در مورد این موضوع برنامهریزی کرده باشید و راه حل را در آن زمان فقط اجرا کنید. این موضوع باعث میشود شما در زمان ایجاد مشکلات در راه رسیدن به هدف، مایوس و ناامید نشوید، بلکه فقط مشکل را طبق برنامه حل کنید و راهتان را به سمت هدف ادامه دهید.
5. برای تلاشهایتان به خود پاداش دهید
شما میدانید که کلید رسیدن به هدفتان، تغییر عادات و تلاش و برنامهریزی است. اما تحقیقات نشان میدهد که در طول مسیر حتما باید به خود بابت تلاش و انگیزهتان پاداش بدهید.
چارلز دوهینگ در کتاب قدرت عادت نوشته است که حتما برای تغییر عادات به خود پاداش بدهید. به طور مثال: اگر شما هر روز میان وعده را از خانه میبرید، میتوانید برای پاداش از یک میان وعده خوشمزه و مورد علاقهتان استفاده کنید یا اینکه میزان و تعداد میان وعده را در یک روز افزایش بدهید.
تحقیقات به طور واضح نشان میدهند که اگر برای رسیدن به اهداف کوچک به خود پاداش بدهید، احتمال موفقیت بیشتری برای رسیدن به اهداف بزرگ وجود خواهد داشت.
6. خودتان را مجازات نکنید
تغییر عادات سخت و دستیابی به اهداف جدید بسیار دشوار است، زیرا شما میخواهید رشد کرده و فعالیتهای جدیدی را امتحان کنید. البته مواقعی وجود دارد که شما یک قدم به عقب برمیدارید ولی ناامید نشوید و به خودتان سخت نگیرید.
قرار نیست همه انسانها کامل باشند، بنابراین با خودتان مهربان باشید و زمانی که نتوانستید به هدفتان نزدیک شوید، دوباره و باانگیزه بیشتر تلاش کنید.
در پایان به شما پیشنهاد میکنیم به جای اینکه به سادگی از اهدافتان دست بکشید، برای اهدافتان برنامهریزی کنید و قدمهای محکم و استوار برای رسیدن به آینده بهتر بردارید. شاید شما نتوانید اتفاقاتی که برایتان میافتد را کنترل کنید ولی به راحتی میتوانید اهدافتان را برای رسیدن به رویایی بزرگ تنظیم و کنترل کنید.