هاست پرسرعت
خودرو

مکمل سوخت خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

مکمل سوخت خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

در جدیدترین مقاله بخش آموزش gsxr به معرفی مکمل سوخت خودرو و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
مکمل سوخت خودرو

آخرین باری که از بنزین سوپر استفاده کردید چه زمانی بود؟ آیا تاکنون به این فکر افتاده‌اید که سوخت بهتری را برای خودروی خود انتخاب کنید؟ گاهی اوقات بنزین انتخابی می‌توانید مشکلات زیادی را برای پیشرانه خودرو به وجود آورد و این موضوع به ویژه درباره پیشرانه‌های توربو و مدرن بیشتر صدق می‌کند. مکمل‌های سوخت به شما اجازه می‌دهند تا برخی ویژگی‌های خاص بنزین را بهبود بخشند. این مواد می‌توانند به ویژه برای خودروهای قدیمی، دیزلی و در شرایط آب و هوایی خاص مفید باشند. البته قبل از استفاده از مکمل سوخت خودرو می‌بایست برخی موارد را در نظر بگیرید. به خاطر وجود گزینه‌های گوناگون در بازار، انتخاب مکمل درست و باکیفیت کار نسبتاً سختی خواهد بود و شاید حتی گزینه اشتباه باعث آسیب دیدن خودرو شود. در ادامه به معرفی مکمل سوخت خودرو، انواع مختلف آن، کاربرد و اهمیت استفاده از آن خواهیم پرداخت.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

مکمل سوخت خودرو چیست؟

مکمل‌های سوخت با همان بنزینی که درون باک خودرو ریخته می‌شود کار می‌کنند. کاربرد این مواد همان‌طور که نامشان نشان می‌دهد افزودن موادی همچون پاک‌کننده‌ها، روان کننده‌ها و بهبود دهنده‌های عملکرد به سوخت است. ذکر این نکته مهم است که صرف‌نظر از تبلیغات پمپ‌بنزین‌ها، مکمل‌های سوخت نمی‌توانند کار بنزین‌های باکیفیت پالایشگاهی با فرمول‌های ویژه را تکرار کنند و به همین منظور ضروری است در قدم اول از سوخت باکیفیت برای خودروی خود استفاده نمایید.

همچنین بخوانید:

واضح است که تغییر در پیشرانه خودرو بسیار هزینه‌بر خواهد بود و به همین خاطر مکمل‌ها می‌توانند به مالکان خودروها در حل برخی مشکلات و حتی کاهش هزینه‌های نگهداری کمک کنند. استفاده از این مواد امکان رفع مشکلات پیشرانه بدون تعویض قطعات را فراهم می‌سازد. مکمل‌ها می‌توانند مشکلات مربوط به حرکت بنزین در سیستم سوخت‌رسانی را تا حدی مرتفع سازند. برای مثال عوامل پاک‌کننده مکمل‌ها می‌توانند با سوخت ترکیب شوند تا ذرات سنگین را از سطوح جدا کرده و اصطکاک را کاهش دهند که این امر به معنی بهبود جریان سوخت خواهد بود. قطعاتی همچون انژکتور و سوپاپ به منظور ارائه بهترین عملکرد خود باید کاملاً آزادانه کار کنند و پاک کردن سیستم سوخت‌رسانی می‌تواند این موضوع را تضمین کند.

روان کارها نیز کارکرد مشابهی دارند و به قطعات کمک می‌کنند تا بهتر و کاراتر حرکت کنند. از دیگر وظایف مکمل سوخت خودرو می‌توان به جلوگیری از یخ‌زدگی سوخت، بهبود اکتان و جلوگیری از کاهش کیفیت آن با گذشت زمان اشاره کرد. انواع مختلفی از مکمل‌ها وجود دارند که شامل نمونه‌های مخصوص خودروهای آفرود هستند. برخی مکمل‌ها نیز برای شرایط آب و هوایی ویژه همچون هوای سرد و با رطوبت بالا طراحی شده‌اند. البته اکثر مکمل‌ها برای تمامی خودروها تولید می‌شوند.

انواع مختلف مکمل سوخت خودرو

مزیت‌های مکمل‌های سوخت بسیار گسترده است. این مواد می‌توانند از نوع بهبود دهنده عملکرد پیشرانه یا پایدار کننده سوخت باشند. مکمل‌های نوع اول عملکرد سوخت خودرو را بهبود می‌بخشند و می‌توانند این کار را با پاک کردن سیستم سوخت‌رسانی انجام دهند. پایدار کننده‌ها با سوخت تماس مستقیم دارند و از کاهش کیفیت آن‌ها با گذشت زمان جلوگیری می‌کنند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین انواع مکمل‌های سوخت می‌پردازیم:

  • پایدار کننده‌های سوخت

درصورتی‌که یک خودرو به مدت طولانی پارک شده باشد، استارت دوباره آن با سختی همراه خواهد بود. بنزین موجود در باک خودرو می‌تواند با گذشت زمان کیفیت خود را از دست داده باشد اما همان‌طور که گفته شد پایدار کننده سوخت به حفظ کیفیت آن کمک می‌کند. این مواد برای خودروهایی طراحی شده‌اند که به مدت طولانی استفاده نمی‌شوند. خودروهای مخصوص فصل‌های گوناگون همچون نمونه‌های تفریحی، ژنراتورها و… جزو چنین محصولاتی هستند. این مکمل‌ها از جدا شدن بنزین و آب جلوگیری می‌کنند. زمانی که سوخت پس از مدتی بلا استفاده ماندن جدا شود باعث استارت سخت خودرو و خوردگی پیشرانه خواهد شد. پایدار کننده این فرایند را مسدود کرده و به حفظ ترکیب سوخت در طول زمان کمک می‌کند. اگر سوخت شما به مدت یک ماه یا بیشتر در باک باقی می‌ماند استفاده از پایدار کننده به ویژه در هوای سرد توصیه می‌شود.

  • افزایش دهنده اکتان

تا قبل از دهه ۷۰ میلادی، سرب جزو افزودنی‌های بنزین بود اما زمانی که مضرات این ماده آشکار شد استفاده از آن نیز ممنوع گردید. برخی افراد هنوز به دنبال سوختی با اکتان بالا هستند، صرف‌نظر از اینکه چنین امری منطقی باشد یا نباشد. بنزین با اکتان بالا می‌تواند نسبت تراکم را افزایش دهند و زمانی که نسبت تراکم بیشتر باشد هوای بیشتری در سیلندرها وجود خواهد داشت. این امر انفجار قوی‌تری را رقم می‌زند. سطح اکتان بنزین نشان دهنده میزان تراکم مخلوط سوخت و هوا قبل از اشتعال است.

همچنین بخوانید: سنسور ناک یا ضربه چیست و چه وظیفه‌ای در خودرو دارد؟

پیشرانه‌ها معمولاً برای کار کردن با اکتان خاصی از سوخت طراحی شده‌اند. اکتان پایین‌تر می‌تواند باعث اشتعال سوخت تحت‌فشار شود. موج شوک حاصل از این فشار با موج مشابهی که حاصل جرقه شمع است ترکیب می‌شود و نتیجه آن می‌تواند صدای ناک یا ضربه باشد که کاهش کارایی خودرو را در پی خواهد داشت. استفاده از اتانول یکی از راه‌های بهبود اکتان بنزین است. تا زمانی که خبری از ناک یا ضربه در پیشرانه نیست احتمالاً نیازی به افزایش دهنده اکتان نخواهد بود. برخی خودروهای قدیمی از پیشرانه‌هایی با نسبت تراکم بالا استفاده می‌کنند و این مکمل‌های سوخت برای آن‌ها مفید خواهد بود. از دیگر خودروهایی که می‌توانند چنین موادی را استفاده کنند می‌توان به خودروهای اسپرت و لوکس سطح بالا اشاره کرد. این مواد همچنین می‌توانند دارای روان کننده باشند که به کاهش استهلاک قطعات و دمای پیشرانه کمک می‌کند.

  • ضدیخ لوله‌های سوخت

در آب‌وهوای بسیار سرد یخ زدن سوخت امری طبیعی خواهد بود. استفاده از مکمل سوخت خودرو با خاصیت ضدیخ می‌توانند از یخ‌زدگی سوخت جلوگیری کند. این مواد بر اساس الکل ساخته می‌شوند هرچند برخی نمونه‌های دیگر نیز وجود دارند که آب را جذب کرده و آن را با ایمنی وارد پیشرانه می‌کنند. این نوع مکمل می‌تواند برای خودروهایی که از بنزین بدون هرگونه اتانول استفاده می‌کنند مفید باشد. همچنین خودروهای دیزلی نیز می‌توانند از این مکمل بیشترین بهره را ببرند.

در همین زمینه بخوانید: مایع خنک کننده موتور چیست و چه فرقی با ضدیخ دارد؟

  • پاک‌کننده انژکتور سوخت

انژکتور سوخت خودرو از کنترل‌های الکترونیکی برای اسپری سوخت به پیشرانه استفاده می‌کند تا به این ترتیب ترکیب مناسبی از سوخت و هوا را برای اشتعال بهینه مهیا سازد. سوخت تحت‌فشار از طریق نازل‌ها به درون محفظه سوخت اسپری می‌شود. زمانی که نازل‌ها گرفته شوند کل فرایند احتراق سوخت با مشکل مواجه خواهد شد. این امر می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در پیشرانه شده و حتی آن را از کار بیندازد. این مشکلات در هوای سرد بیشتر نمود می‌یابند. یک مکمل سوخت کامل می‌تواند به پاک کردن انژکتورها کمک کند. برخی از مکمل‌ها حتی باعث جدا شدن ذرات آلاینده از انژکتورها می‌شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر: روش‌های شستشوی انژکتور خودرو

  • مکمل حاوی اتانول

درباره مزیت‌های بنزین حاوی اتانول مقاله‌های زیادی کار شده است. بیش از ۹۸ درصد بنزین ارائه شده در آمریکا حاوی اتانول است اما این به معنی عدم خرابی پیشرانه خودروها نیست. مهم‌ترین مزیت اتانول را می‌توان ظرفیت کاهش آلایندگی و ذراتی همچون کربن مونواکسید دانست. سوخت‌های حاوی اتانول از منابع تجدید پذیر به دست می‌آیند و بنابراین برای محیط‌زیست نیز خیلی مضر نیستند؛ اما یکی از مشکلات این سوخت‌ها تمایل به جذب بخارآب از هواست که باعث می‌شود سوخت و آب بیشتر از یکدیگر جدا شوند. همچنین برخی پیشرانه‌های قدیمی نمی‌توانند از سوخت‌های حاوی اتانول استفاده کنند. مکمل سوخت خودرو با اتانول می‌تواند به دلایل ذکر شده مفید باشد. این مکمل‌ها بنزین را پایدار کرده و به تمیزی پیشرانه کمک می‌کنند.

مکمل سوخت خودرو چه‌کاری انجام می‌دهد؟

برخی رانندگان درباره کارکرد این مواد سؤال می‌پرسند. اگر شما از مکمل باکیفیت برای هدفی خاص استفاده کنید می‌توانید انتظار دریافت نتایجی مطلوب را داشته باشید. مکمل‌ها در انواع مختلف و با کاربردهای مخصوص تولید می‌شوند و بنابراین باید از مکملی مخصوص برای مشکلی مخصوص استفاده کنید. استفاده از افزایش دهنده اکتان در خودرویی مدرن شاید باعث شود اکتان سوخت به حد بالاتر از میزان توصیه شده برسد که نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت. همچنین پایدار کننده سوخت برای خودرویی که هر روز استفاده می‌شود بی‌فایده خواهد بود.

یک مطالعه ویژه نشان داده در یک پیشرانه بنزینی با تزریق سوخت مستقیم، جریان سوخت‌رسانی به خاطر گرفتگی نازل‌ها ۹.۴ درصد کاهش داشته است. زدودن جرم‌ها و آلاینده‌ها تنها یکی از مزیت‌های مکمل سوخت خودروست. این ماده همچنین باعث افزایش راندمان خودرو و جلوگیری از استارت سخت پیشرانه می‌شود؛ اما در مورد زمان و میزان استفاده از مکمل‌ها باید به توصیه‌های سازنده دقت کنید. شاید برخی از آن‌ها را با هر بار بنزین زدن استفاده کنید و شاید برخی را با دو یا سه بار بنزین زدن بکار گیرید.

نکته دیگر اینکه مکمل سوخت را قبل از بنزین زدن در باک بریزید چراکه این امر باعث می‌شود سوخت و مکمل به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. ریختن مکمل در باک پر از بنزین باعث می‌شود این دو خیلی با یکدیگر مخلوط نشوند؛ اما آیا مکمل‌ها باعث کاهش مصرف سوخت هم می‌شوند؟ شاید در ابتدا به خاطر اثرات پاک‌کنندگی برخی مکمل‌ها تفاوت‌هایی را در مصرف سوخت مشاهده کنید اما این مقدار چندان چشمگیر نیست. بسیاری از سازندگان مکمل‌ها ادعاهای عجیبی درباره کاهش سوخت خودروها با این مکمل‌ها مطرح کرده‌اند که البته نباید آن‌ها را جدی گرفت. نکته مثبت اینکه حتی اگر از مکمل اشتباهی در خودرو استفاده کنید احتمال آسیب دیدن پیشرانه کم خواهد بود. این مکمل‌ها برای حل مشکل خاصی طراحی شده‌اند و باعث آسیب دیدن بخش‌های دیگر نمی‌شوند. به این ترتیب بدون نگرانی درباره آسیب قطعات داخلی پیشرانه می‌توان از مکمل‌ها استفاده کرد. البته برخی مواد به ویژه اگر در مقادیر زیاد استفاده شوند می‌توانند به سنسورهای خودرو آسیب وارد کنند.

آیا مکمل سوخت خودرو واقعاً مهم است؟

واقعیت این است که اهمیت مکمل‌های سوخت را نمی‌توان نادیده گرفت. همواره فضا برای بهبود عملکرد پیشرانه خودرو وجود دارد. بنا به گزارش EPA، یک خودروی مرسوم به‌طور متوسط تنها ۱۲ تا ۳۰ درصد از انرژی شیمیایی سوخت را به انرژی جنبشی تبدیل می‌کند. به این ترتیب ۷۲ درصد انرژی در پیشرانه تلف می‌شود و به همین خاطر هرگونه بهبود در راندمان قلب تپنده خودرو می‌تواند تأثیر زیادی روی کاهش مصرف سوخت آن داشته باشد.

نحوه استفاده از مکمل بنزین

ابتدا باید مکمل سوخت خودرو را از فروشگاه‌های معتبر تهیه نمایید و سپس ابتدا آن را به باک سوخت خودرو اضافه نموده و سپس باک را با بنزین پر کنید. البته قبل از هرگونه اقدامی حتماً توضیحات سازنده محصول را به‌دقت مطالعه کرده و دفترچه راهنمای خودروی خود را نیز جهت توصیه‌های خودروساز مربوطه بررسی نمایید.

قیمت مکمل بنزین

مکمل‌ها در انواع مختلف و برای اهداف گوناگونی ساخته می‌شوند و بنابراین با قیمت‌های بسیار متنوعی در دسترس هستند. برای مثال چندین نمونه مکمل افزایش دهنده اکتان وجود دارد که با قیمت حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان عرضه می‌شوند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵

از مجموع ۷ رای

مجله خبری gsxr

نمایش بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا